Branitelji ponovno na udaru platformaša

...nego će sljedećih dana od Mirovinskog fonda Hrvatske tražiti popis dobitnika najviših odličja koji su ostvarili prava na povlaštenu mirovinu, piše večernji list.

Provjere idućih dana

Za posljednjoj sjednici federalna je Vlada dala suglasnost da mjerodavni ministar za pitanja branitelja i invalida rata Zukan Helez, kako piše u službenoj odluci, "ostvari kontakte i održi sastanke s predstavnicima ministarstava branitelja i obrane RH i Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje vezano za provjeru statusa dobitnika najvećih ratnih odličja i mirovina".

Radi se, kako je Večernjak već pisao, o popisu od 1002 takva uvjerenja koji se još prije dvije godine na zahtjev Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata počeo provjeravati u Ministarstvu obrane RH, a danas se popeo na više od 2500 osoba za koje se sumnja da su rješenje o povoljnom umirovljenju dobile na temelju krivotvorenih ratnih priznanja i odličja kao što su Red hrvatskog trolista, Red Nikole Šubića Zrinjskog i Red kneza Domagoja s ogrlicom.

Uvidom u prezentiranu dokumentaciju Ured za reviziju rada institucija Federacije BiH utvrdio je da je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje prvi popis za provjeru izdanih odličja Ministarstvu obrane RH uputio još 20. i 26. prosinca 2008. Zbog jačanja revizorskog tima koji obavljaju reviziju braniteljske populacije Vlada je dala suglasnost ministru Helezu da, s ciljem povećanja učinkovitosti procesa kontrole zakonitosti tijekom 2011. godine nastavi s angažiranjem do 20 diplomiranih pravnika po ugovoru o djelu i do 25 volontera, i to po istim kriterijima po kojima su formirani revizorski timovi.

Izvješće MMF-u

Vlada FBiH usvojila je informaciju o provedbi Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite za razdoblje travanj-lipanj 2011., u kojoj se navodi da je od 1. 1. 2011. godine iz isplate novčanih naknada isključeno 929 osoba, što je na godišnjoj razini ušteda od 3,2 milijuna KM. Zaključeno je da se informacija o uštedama dostavi Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci od kojih zavisi hoće li primati iduće tranše kredita koje su odobrene.