Branitelji ili rušitelji

...materijalna šteta na zgradi i unutar zgrade Vlade FBiH, uništeni inventar, računalna oprema itd.

Dan poslije najveće kritike javnosti idu na račun predsjednika Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Dževada Radže koji je, umjesto smirivanja prosvjednika, otvoreno pozivao na rušenje federalne vlade na čelu s premijerom Mustafom Mujezinovićem, koji se, kako je izjavio za više medija, nije želio pojaviti pred prosvjednicima zbog povišenoga tlaka, ali i, kako je rekao, političke prirode prosvjeda, budući da je vlada ispunila zahtjeve braniteljskih udruga podizanjem prihodovnog cenzusa za čak 2,5 prosječne plaće u FBiH, odnosno na oko tisuću eura.

 

Palež, krš, lom... pred zgradom federalne Vlade

Prosvjedi i nasilje, napad na policajce, paljenje policijskih kućica, oduzimanje policijske opreme, razbijanje prozora na zgradi Vlade, bacanje kamenja na američko Veleposlanstvo, izazvali su ogorčenje brojnih građana glavnoga grada BiH, posebice umirovljenika, od kojih većina prima mirovina oko 150 eura, dok su braniteljske mirovine beneficirane i veće i po nekoliko puta.

Iako su organizatori najavljivali kako će tijekom prosvjeda imati svoje redarske službe, toga nije bilo, odnosno očito je nekom bilo stalo da dođe do nereda kako bi se optužila aktualna vlast, a da se vodilo računa o broju prosvjednika, odnosno izgrednika, potvrđuju neslužbene informacije da su brojni sudionici nagrađivani sa po 50 eura.

Federalna uprava policije je također nakon prosvjeda priopćila kako temeljne braniteljske organizacije ABiH nisu preuzele svoju odgovornost za sigurnost tijekom prosvjeda, te kako je još prije početka skupina prosvjednika od kojih je jedan bio u vidno alkoholiziranom stanju pokušala na silu ući u zgradu Vlade FBiH.

Policijski službenici su tom prilikom napadnuti željeznim i drvenim motkama, kamenjima i drugim priručnim predmetima, pa čak i topovskim udarima... Policija je u više navrata bila primorana upotrijebiti sredstva prisile, uključujući suzavac.  Iz policije, također, ističu kako je tijekom prosvjeda pregovarano s predstavnicima braniteljskih udruga, kao da je dio njih otvoreno inzistirao da se zauzme zgrada federalne Vlade.

Tijekom prosvjeda, federalni premijer Mustafa Mujezinović obećao je predstavnicima braniteljskih udruga kako će njihovi zahtjevi biti na dnevnome redu posebne sjednice federalne vlade, ali i da su najnoviji njihovi zahtjevi u cijelosti u suprotnosti sa stand-by aranžmanom sa MMF-om, dogovorima sa Svjetskom bankom i Europskom komisijom.

Međutim, informacije o obećanjima federalnog premijera nisu stigle do prosvjednika, a kako je Mujezinović kazao medijima, očito je da netko manipulira braniteljskim udrugama.