Bradati predavači okupiraju državu: Vehabijski tango u Tuzli, SDA i Islamska zajednica bez odgovora!

Uz pokojeg znatiželjnika ili doušnika po dužnosti dvoranu su dobrano popunili uglavnom mladi ljudi.

Na koji način je fanatični Imamović izazvao takvu pobudu i zanimanje, moguće je razglabati, ali prenaivno bi bilo povjerovati da nije dobro prosudio trenutak kada i gdje će upriličiti tribinu i pred kolikim auditorijem kako se ne bi eventualno osramotio pred polupraznom dvoranom i doživio ruganje svojih protivnika. Potrebno je naglasiti kako je "crvena" Tuzla, bastion lijevih snaga u BiH, neupitno ciljano odabrana, piše Dnevni list.

Osvajaju gradove

I upravo stoga Nusret Imamović ništa nije prepustio slučaju. Sve je istančano isplanirao i ostvario ono što je želio. Bradati predavači polako okupiraju državu. Ako se izuzme šačica nostalgičnih prosvjednika, vehabijska tribina u Tuzli nikoga, nažalost, nije posebno zabrinula. Vođa radikalnog, antidržavnog pokreta Nusret Imamović je priredio vehabijski tango u Tuzli, političke stranke i Islamska zajednica u BiH su zanijemjeli, što bi trebalo značiti da je za njih sve bilo regularno i u skladu s demokratskim postulatima slobodnoga iznošenja svojih stavova i promišljanja.

Objektivno, Imamović i njegovi sljedbenici nisu u Tuzli rigidno pozivali na rušenje države i neposluh institucijama, ali su njihova višesatna predavanja i poruke doista bili na rubu incidenta i više nego jasno se moglo iščitati kako njima ovakva, sekularna država ne miriše i kako bi po kratkom postupku ovdje zaveli šerijatska pravila i zakone.

Ne tako davno, nakon Jašarevićevog krvavog pohoda po Sarajevu, ravnatelj OSA-e Almir Džuvo je upozorio Parlament BIH i javnost kako u BiH djeluje oko 3 tisuće vehabija i da su zbog svojih radikalnih protudržavnih stavova, posjedovanja oružja, pa i terorističkih napada najozbiljnija prijetnja miru i opstanku države. U posljednje vrijeme nema novih egzaktnih pokazatelja o brojnosti tog uvezenog radikalnog pokreta, međutim, izvan svake je sumnje kako je on svakoga dana sve masovniji i već polako poprima jezivo zabrinjavajuće obrise. Posebno je upadljivo što se vehabije, nakon uspješne amortizacije prvih udara na njihovo tumačenje islama i gaženja zakona, više ne povlače u brda, nego "slamaju" otpore i zapreke u urbanima sredinama poput Tuzle, a Zenicu, Sarajevo, Bugojno, Travnik, Maglaj ili Zavidoviće su odavno načeli i ideološki okupirali.

Uvezao ih SDA

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić u posljednje vrijeme jedini ozbiljno upozorava na omasovljenje vehabijskog pokreta u BiH. Iako smatra kako nisu sve vehabije radikalne i potencijalni teroristi, ministar Radončić s pravom ukazuje da je pojava opasna, da se galopirajuće širi i da država, političke stranke i Islamska zajednica nemaju spreman odgovor i gotovo ništa ne čine da spriječe širenje radikalnog islama neprimjerenog europskome podneblju.

Možda se može tretirati pomalo pretjeranim i neukusnim političkim podmetanjem Radončićeva teza kako je sadašnje vodstvo SDA ponajveći krivac za omasovljenje vehabizma, ali ako se potraže korijeni te pojave, onda je Fahrudin Radončić doista u pravu jer su mudžahedini u Bosnu stigli prije 20-ak godina na poziv tadašnjeg političkog i vojnog bošnjačkog vrha, dakle SDA. To ovih dana nije toliko bitno koliko pasivizam, nemoć ili nedostatak volje i htijenja da se vehabijskoj ideologiji strpljivo i razumno jednom stane na kraj. Pod tim se nikako ne podrazumijevaju represivne mjere, dapače, u obzir dolazi samo sustavni rad, ekonomski oporavak države i socijalna sigurnost osobito mladih ljudi.

Država mora znati tko to plaća vehabije u BiH, navodno mjesečno po 400 eura. Čijim novcem Imamović i ostali regrutiraju i vrbuju novo članstvo. Odakle silni novac za plaćanje odvjetnika i organiziranje tribina. Nusret Imamović i njegovi sljedbenici strpljivo grade povjerenje i usađuju pobudu među ojađenim ljudima i pod svaku cijenu žele veliki broj tih tradicionalno, mirnih, ali egzistencijalno ugroženih osoba otrgnuti od legalne islamske zajednice. Koliko god to vrh IZ-a u BiH ne želi priznati, vehabije sve češće predvode paralelne pogrebe i ukopavaju mrtve u neregistriranim grobljima.

Ugledni islamski teolog Šefik Hafizović upozorava kako "vehabijski militanti više ne dolaze samo po našu djecu, sada dolaze i po tapiju na ovu zemlju i vjerske institucije". Naravno, odgovornost je i na polugama vlasti. Nažalost, reakcije i poneki konkretniji potez se povuku tek nakon nekog tragičnog pohoda bradatih radikala. Srećom, oni se za sada suzdržavaju od eksploziva. To, međutim, ne znači da ima mjesta nekakvom samozadovoljstvu i spokoju. U svakom slučaju, vehabije rade itekako opasan i dobro osmišljen posao pred očima onih koji su pozvani da tu anomaliju strpljivo iskorijene iz našeg ionako zapaljivog društva.

Napadi

U sigurnosnom i policijskom opusu još od Mevlida Jašarevića i njegovog terorističkog napada na američko Veleposlanstvo nema naznaka o pripremanju nekih bombaških napada, ali to nikako ne znači da su se vehabije primirile i da nemaju i takve sulude planove o ubijanju države i pojedinaca.

Radikalizam

I neke kontroverzne muftije poput Muamera Zukorlića ili efendije Seida Smajkića u Mostaru svojim zapaljivim porukama dolijevaju ulje na vatru i potpiruju radikalizam među domaćim muslimanima.