Braći Lijanovići i ostalima određen jednomjesečni pritvor

sipa lijan
Njih su u srijedu, 10. rujna, uhitili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u akciji "Meso", a osumnjičeni su za organizirani kriminal u okviru kojeg su počinjena kaznena djela neplaćanje poreza, porezna utaja i uništavanje poslovnih knjiga, pri čemu je BiH oštećena za 11,6 milijuna KM.

Tužitelj Ismet Šušlić prezentirao je sucu za prethodni postupak Hasiji Mašović brojne dokaze o, kako je rekao, dobro osmišljenoj, hijerarhijski organiziranoj i djelomično rodbinski povezanoj kriminalnoj skupini. On je naglasio da je cilj ove kriminalne skupine bio oštetiti državu neplaćanjem dažbina.

Tužitelj je istaknuo da postoji bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli pobjeći u Hrvatsku, jer imaju hrvatsko državljanstvo, te da bi mogli utjecati na svjedoke, uništavati dokaze ili prikrivati tragove.

Za Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića, koje je opisao kao organizatore skupine, rekao je da bi boravkom na slobodi mogli nastaviti s osnivanjem novih tvrtki na način kako su to radili u proteklim godinama.

Lijanovićima se na teret stavlja da su kao organizatori kriminalne skupine nakon što su 2002. godine u njihovoj tvrtki " Lijanovići" u Širokom Brijegu blokirani računi u kontinuitetu osnivali nova poduzeća koja bi preuzimala pogone, proizvodnju, repromaterijal, radnike, a pri čemu se stara nisu gasila.

Ta nova poduzeća bi iznova stvarala dugove prema BiH.

Tužitelj je izjavio da u ovom predmetu na raspolaganju ima šleper dokumentacije i da će u sljedećem razdoblju saslušati više od 100 svjedoka, javlja FTV

Za Mladena Ivankovića Lijanovića, koji je pušten braniti se sa slobode, tužitelj je rekao da je osumnjičen da je dio opranog novca dao Narodnoj stranci "Radom za boljitak", čiji je on predsjednik.

Nada Dalipagić i Davor Šilić, odvjetnici Lijanovića i Bahilja, izjavili su da se protive mjeri pritvora uz obrazloženje da za takvo nešto ne postoji nijedan konkretan razlog. Dalipagić je rekla da njezini branjenici nemaju razloga bježati, jer je "riječ o visokomoralmim osobama".

Sucu se obratio i Jerko Ivanković Lijanović koji je rekao da je u potpunosti došlo do zamjene teza.

- Bilo bi logično da se govori o organiziranoj skupini u Upravi za neizravno oporezivanje BiH. Oni su nam prije 12 godina blokirali račune, pa je tvrtka 'Lijanovići' bila prisiljena iznajmljivati imovinu, istaknuo je Lijanović.

On je naveo da ga Tužiteljstvo želi spriječiti sudjelovati u predizbornoj kampanji za listopadske opće izbore u BiH, koja je danas počela.

FTV