Bošnjak optužen zbog pokolja Hrvata

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv bivšeg časnika Armije BiH Nedžada Hodžića zbog zapovijedi da se strijeljaju zarobljeni Hrvati u Trusini kod Konjica 1993. godine. U priopćenju iz tužiteljstva BiH navodi se da je Nedžad Hodžić vodio napad odreda za posebne namjene pri stožeru vrhovnog zapovjedništva Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zulfikar" 16. travnja 1993. godine u selu Trusina u kojem su ubijeni civili hrvatske nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, Hodžić je u zaseoku Gaju zajedno s drugim pripadnicima Armije BiH izdao zapovijed za strijeljanje te sudjelovao u strijeljanju zarobljenih vojnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO-a), koji su se prethodno predali, kao i civila hrvatske nacionalnosti.

Tužiteljstvo BiH podiglo je u srijedu prvu optužnicu za ratni zločin u Trusini protiv trojice bivših pripadnika posebne postrojbe "Zulfikar" Armije BiH Mensura Memića, Dževada Salčina i Senada Hakalovića.

Istraga se još uvijek vodi protiv više osoba zbog prikrivanja zločina i zapovjedne odgovornosti, a među njima je i bivši načelnik glavnog stožera Armije BiH Sefer Halilović.

U Trusini je u napadu Armije BiH ubijeno 18 hrvatskih civila te zarobljena četvorica pripadnika HVO-a, dok je više osoba ranjeno među kojima i dvoje djece.

vecernji.hr