Bošnjački entitet i hrvatski „odgovor“

hrs

Sdruge strane, svjesni izostanak hrvatskih ministara sa sjednice najbolji je dokaz da hrvatski narod u BiH u postojećoj političkoj garnituri nema nikoga tko se iskrenih namjera bori za njihove interese.

U trenutku kada se vodila trakavica oko formiranja državne i federalne vlasti uzalud smo upućivali na oprez prigodom dogovaranja novih vlasti, tvrdeći kako možda Platforme više nema, ali ideologija koja je Platformu stvorila još uvelike traje i nastavlja sa svojim radom. Nakon odlaska SDP-a sa scene, platformaška politika je svoga nasljednika našla u DF-u, kao radikalnijem predstavniku bošnjačke nacionalne politike. U suradnji sa SDA oni nastavljaju djelovati putem dekonstituiranja hrvatskog naroda, a sve u cilju potpune centralizirane kontrole svim federalnim resursima.

Donošenje odluka u Vladi Federacije, te samostalno dogovaranje milijunskog utroška proračunskih sredstava, bez dijaloga sa hrvatskim predstavnicima, najbolje govore u prilog tome kako se akteri možda mijenjaju, ali proces platformaške unitarizacije se nastavlja.
I dok bošnjačka politička elita očigledno ne odustaje od namjere da od Federacije naprave bošnjački entitet, hrvatski predstavnici u vlasti brinu se isključivo o kadrovskoj politici. Predstavnici hrvatskoga naroda u izvršnoj vlasti morali bi znati kako ih hrvatski narod na izborima nije birao da izbjegavaju sjednice tijela u koje su birani, nego da na istima zastupaju interese onih koji su ih birali. Umjesto izostanka sa sjednice ministri iz reda HDZ-a BiH morali su doći na sjednicu te tamo se boriti za interese naroda, po cijenu preglasavanja. Na taj način iz prve ruke bi se pokazalo kako funkcioniranje Federacije na ovakav način vodi u kolaps. Hrvatski narod nije birao svoje političke predstavnike da ih zastupaju po medijima, nego u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Uzalud su naslovnice kako „Ne može se voditi Vlada FBiH bez Hrvata", jer sjednica vlade od 07.05., kao i prošle 4 godine platforme dokazuju kako se bez Hrvata u Federaciji može itekako.

Ovakav razvoj situacije, kada su Hrvati u pitanju, nije ništa drugo nego rezultat promašenih odluka hrvatske politike nakon Općih izbora 2014. Počevši od podrške odlukama platformaške vlade Nermina Nikšića, preko sudjelovanja u nametanju potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda, pa do odstupanja od Deklaracije HNS-a davanjem DF-u jednog hrvatskog ministarstva u Vijeću ministara, umjesto da se na temeljima zajedništva na osnovu kojeg se i pobijedilo na izborima krene graditi hrvatska renesansa u BiH, zajedništvo se iskorištava isključivo za borbu za fotelje.

Dana 03.09. 2014., dakle mjesec dana prije prošlih izbora govorili smo: „Cilj HNS-ove liste nije da se provjereni hdzovski kadrovi, koji ničim nisu to zaslužili i koji su najodgovorniji za katastrofalno financijsko stanje županija i općina sa hrvatskom većinom, vrate na federalne proračunske jasle. Misija HNS-ove liste je da se nakon izbora krene rješavati hrvatsko nacionalno pitanje, a ne pozicioniranje istrošenih, ali poslušnih kadrova."
Do sada smo u predviđanjima bili u pravu, ovim putem molimo hrvatske predstavnike u vlasti da nas u svom budućem radu demantiraju.

HRS