Bošnjačke stranke blokiraju imenovanje predsjedatelja Vijeća ministara

Bošnjačke stranke blokiraju imenovanje predsjedatelja Vijeća ministara

Predsjedtelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je jučer Srni da ustavna i zakonska obveza Predsjedništva u vezi s imenovanjem predsjedatelja Vijeća ministara neće moći biti ispoštovane jer predstavnici bošnjačkih političkih stranaka imaju svoje kalkulacije koje nisu u interesu ostala dva naroda niti u interesu Republike Srpske.

Dodik je rekao da bošnjački političari ignoriraju i Ustav i zakon i preporuke s najviših europskih adresa o neophodnosti što bržeg formiranja vlasti.

"Prije samo mjesec dana u Federaciji BiH bila je histerija u vezi s neophodnošću poštovanja Zakona o zastavi koji ja, uzgred budi rečeno, nisam bio prekršio. Pitam se što se dogodilo u međuvremenu, pa da zakonoljupci zašute, odnosno učine sve da Vijeće ministara ne bude formirano, iako je formiran kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH", naglasio je Dodik.

On je upitao želi li netko produžiti političku upotrebnu vrijednost ministara iz Saveza za promjene za realizaciju ciljeva na koje SNSD nikada ne bi pristao ili je u pitanju unutarbošnjački politički obračun, ili i jedno i drugo.

"Jasno je po tko zna koji put da su zajedničke institucije talac neriješenih odnosa u FBiH", rekao je Dodik.

Upitan da prokomentira kriterije za uspostavljanje vlasti na razini BiH koje su predstavili SDP BiH, Naša stranka i Demokratska fronta, Dodik je rekao da ima dojam da je ta platforma koncipirana na način da dogovor ne bude postignut.

"Koliko sam uspio vidjeti, ta platforma liči na skup stranačkih želja kojih smo se nagledati posljednjih godina", istaknuo je Dodik.