Bošnjačke i hrvatske udruge prijete uličnim prosvjedima u FBiH

Ako umirovljenog hrvatskog branitelja i zeničkog pritvorenika Tihomira Purdu pravosudna tijela vlasti BiH, izruče Srbiji, Koordinacijski odbor braniteljskih udruga, organizacija i saveza iz FBiH, koji se sastoji od bošnjačkih i hrvatskih udruga, zaprijetio je organizacijom masovnih uličnih prosvjeda. Uz zajedničku poruku "da Purdu neće dati Srbiji", od političkih čelnika ultimativno zatražili su dogovor o uspostavi nove vlasti u roku od deset dana, piše večernji.ba.

Predsjednik Koordinacijskog odbora Said Kulosman izjavio je kako je strankama ostavljen rok od deset dana za postizanje dogovora o uspostavi vlasti koja mora početi žurno rješavati nagomilane probleme u zemlji, uključujući tu status razvojačenih branitelja i članova obitelji poginulih i nestalih. "Ako ne bude vlasti u roku od deset dana, Koordinacijski odbor će se ponovno sastati i odlučiti o primjeni nekih radikalnijih mjera. Ne bismo željeli da se dogodi nešto poput onoga u Egiptu ili Tunisu, no ovo je krajnje upozorenje da se pristupi konstituiranju vlasti na svim razinama", kazao je Kulosman.

Komentirajući pravosudne igre koje se igraju oko vukovarskog branitelja Tihomira Purde, predsjednik Udruge umirovljenih i razvojačenih pripadnika HVO-a Ivan Jurčević upozorio je kako su kroz patnje kroz koje sada prolazi Tihomir Purda nepravedno već prošli brojni drugi koje je optužilo srbijansko pravosuđe te da stoga ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak ne smije dopustiti da Purda bude izručen. "U slučaju da Purda bude izručen, može doći do ogromnih prosvjeda, posebice na području Federacije BiH", zaprijetio je Jurčević poručivši kako su sve hrvatske i bošnjačke udruge okupljene u koordinaciji potpuno ujedinjene oko ovih stajališta.