Bosna muku muči s psima lutalicama: U Sarajevu 1735 napada u tri godine

...1735 napada pasa-lutalica na ljude, prenio je u srijedu "Dnevni avaz".

Tijekom prva tri tjedna u siječnju liječničku intervenciju zbog ugriza napuštenih pasa u sarajevskoj je hitnoj pomoći zatražilo 45 osoba, dok je u 2012. godini takvih napada bilo 745.

"U odnosu na 2011. godinu prošle je godine bilo 30 posto više napada. To su alarmantni podaci i ukoliko se odmah nešto ne poduzme ne smijem ni pomisliti što nas sve čeka do kraja 2013. godine, jer na gradskim ulicama dnevno budu napadnute i po tri do četiri osobe", izjavila je ravnateljica sarajevske hitne pomoći Sena Softić-Taljanović.

Prema procjeni koju je uradila britanska zaklada "Dogs trust", koja se bavi rješavanjem problema napuštenih pasa, ulicama glavnog grada BiH trenutačno luta više od jedanaest tisuća pasa.

Taj je problem eskalirao kada su zastupnici u parlamentu BiH 2009. godine usvojili zakon o dobrobiti životinja kojim je ukinuta kafilerijska služba i zabranjeno eutanaziranje napuštenih životinja, osim u iznimnim slučajevima, a općinama nametnuta obveza izgradnje azila za životinje.

Većina općina u BiH to nikada nije učinila jer za to nema novca, a za cijelo područje Sarajeva izgrađen je tek jedan azil u kojega se može smjesiti do 500 pasa.

"Dogs trust" je zbog toga započeo poseban program čiji je cilj provesti sterilizaciju i kastraciju napuštenih pasa kako se njihov broj ne bi povećavao, no rezultati se još nisu osjetili.

Napušteni psi nisu problem samo u Sarajevu. Lokalni su mediji izvijestili kako je prošlog tjedna čopor pasa-lutalica u Doboju napao sredovječnog muškarca koji je uslijed pretrpljenog straha preminuo od zatajenja srca.