Bosna i Hercegovina zemlja terorizma i mina

Naime, analizirajući tekstove od prije dvije do tri godine, može se zaključiti da je većina teksta nepromijenjena, iako je na svakom web portalu navedeno da su informacije aktualne, nezavisne.com.

Primjera radi, Austrija za BiH, kao i prije nekoliko godina, i dalje smatra da je zemlja povišenog sigurnosnog rizika. Kao najveću opasnost navodi minska polja.

"Bez poznavanja aktualne situacije, napuštanje ceste, čak i u blizini glavnog grada Sarajeva, može biti opasno po život", upozoravaju Austrijanci. Kao i ranije, i dalje smatraju da zdravstveni sustav u BiH nije na zadovoljavajućem nivou.

Po njihovom mišljenju, oko Banjaluke i Prijedora postoji rizik da dobijete meningitis, iako je od zadnjeg slučaja meningitisa prošlo više od dvije godine. Austrijanci, takođe, nisu promijenili loše mišljenje o našim cestama, koje su, kako ističu, u lošem stanju i nedovoljno markirane. Podsjećaju i na jedan od omiljenih "hobija" u BiH - šaranje sprometnih znakova, jer upozoravaju da su često loše vidljivi.

I Njemačka, kao i prije nekoliko godina, ističe da su za posjetioce u BiH najveća opasnost nagazne mine i loše ceste. Takođe, upozoravaju na lošu medicinsku zaštitu.

"Medicinska zaštita u zemlji i dalje se ne može porediti sa standardima u EU. Još značajno zaostaje i u pogledu tehničkih sredstava, aparature i higijenskih uslova", navode Nijemci.

Britanci, kao i ranije, upozoravaju na stalnu opasnost od terorizma, a napadi su mogući, iako ih ne očekuju. Ukoliko do njih ipak dođe, mogući su napadi na lokacije na kojima borave stranci.

Spominju i nedavne demonstracije u Sarajevu u vezi sa JMBG-om, kao i manje demonstracije u drugim gradovima.

"Ove demonstracije su bile miroljubive. Moguće su i nove demonstracije. Budite na oprezu i izbjegavajte sve demonstracije", navode na web stranicama.

Britanci nisu spomenuli zadržavanje političara i međunarodnih predstavnika u zgradi parlamenta tijekom spomenutih demonstracija. Kao i proteklih godina, spominju mogućnost protesta povezanih sa povratkom izbjeglica i u vezi sa uhićenjima optuženih za ratne zločine.

I oni upozoravaju na minska polja, a posjetiteljima savjetuju da se ne udaljavaju od glavnih cesta. Napominju i da je u napuštenim zgradama moguće postojanje poteznih mina.

Amerikanci upozoravaju na moguću opasnost od etničkih tezija, kao i na minska polja. Ističu da su naše ceste, iako djelimično obnovljene nakon rata, i dalje najlošije u regionu. Upozoravaju da se minska polja nalaze na 2,5 posto teritorije države, podsjećajući da je od mina stradalo 6.830 ljudi, od čega 600 smrtno.

Kao i prethodnih godina, upozoravaju da kriminalci u BiH koriste oružje u rješavanju osobnih, poslovnih i političkih razmirica. Spomenuli su i teroristčki napad na američku veleposlanstvo u Sarajevu 2011. godine i ranjavanje policajca, kao i napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010, kada je poginuo jedan policajac.