Bosna i Hercegovina dobila prve licencirane biciklističke vodiče

BIH, biciklisti, Trebinje
... projekta "Održivi razvoj turizma - Preko hercegovačkih staza do dubrovačkih Elafita". Sama edukacija vodiča se održavala tijekom dva vikenda (21.5. - 22.5. i 4.6.-5.6. 2016.) na lokaciji Izviđačkog doma Tuli/Trebinje.

Obuka je uključivala je teorijsku i praktičnu nastavu, a provodi tijekom dva vikenda kontinuiranog boravka u prirodnom ambijentu, uz boravak i smještaj u adekvatnom objektu i uslovima za održavanje predavanja i vježbi.

"Naravno, bili smo svjesni potrebe za licenciranim biciklističkim vodičima i ovo je bila jedna od tema UO BiSaBiH. Bosna i Hercegovina ima toliko kapaciteta za turizmom i samim time nastala je i potreba za jednom ovakvom obukom koja će ponuditi iskusne i kvalificirane biciklističke vodiče", izjavio je Zlatko Berbić predsjednik Biciklističkog Saveza BiH.

"Također, moram naglasiti, da smo svjesni trenutne situacije i problematike, tj. dosadašnjeg nepostojanja vodiča ove vrste, te činjenice da su turističke agencije jednotavno bile prisiljavanje da angažiraju osobe koje ne zadovoljavaju te kriterije. Mi ćemo se svakako boriti protiv ilegalnog oblika biciklističkog turizma, te ćemo nastaviti na usavršavanju i daljoj edukaciji biciklističkih vodiča, kako bi ponudili prave profesionalce koji će predstaviti Bosnu i Hercegovinu u pravom svijetlu", dodao je Berbić.

Prva edukacija polučila je 12 biciklističkih vodiča, a nekih od glavnih uvjeta da prisustvuju jednom ovakvom predavanju su bili: aktivno bavljenje i poznavanje biciklizma, članstvo u nekom od biciklističkih klubova, te aktivno poznavanje jednog stranog jezika u govoru i pisanju.

"Mi smo svakako sretni što nam je ukazano povjerenje da vršimo edukaciju i donesemo na svijetlo prve licencirane biciklističke vodiče, koji će na siguran i dostojanstven način odraditi posao za koji su angažirani, te BiH predstaviti u prvom svijetlu. Ovo je prvo predavanje ovakve vrste i svakako je sigurno da ćemo nastaviti sa edukacijom i usavršavanjem znanja biciklističkih vodiča, te organizirati još ovakvih obuka", izjavio je

Toni Zorić, predsjednik Udruge za promociju biciklizma "HerzegovinaBike". Inače, obuka i predavanje je osigurano iz projekta "Održivi razvoj turizma -Preko hercegovačkih staza do dubrovačkih Elafita" kojeg finansira Evropska unija iz IPA program prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007-2013, a projekat je realiziralo Udruženje za poduzetništvo i posao "LiNK" iz Mostara u saradnji sa Udrugom za promociju biciklizma "HerzegovinaBike" i Biciklističkim Savezom Bosne i Hercegovine "BiSaBiH".