Bosanske tvrtke duguju znatno više od hercegovačkih

Bosanske tvrtke duguju znatno više od hercegovačkih

... ali i doprinosa, dobilo je informaciju o svim dužnicima koji nisu isplaćivali doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje iz čega je vidljivo da je dug prema entitetu narastao na više od milijardu KM.

Od toga iznosa dugovanja za neisplaćene doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje iznosi čak 398 milijuna KM. Dnevni list objavio je jučer popis najvećih iznosa i dužnika po županijama. Apsolutni rekorder je Tuzlanska županija u kojoj 141 pravna i fizička osoba duguje ukupno čak 134 milijuna maraka.

Slijedi je Zeničko-dobojska županija u kojoj se u ovom trenutku nalazi 58 tvrtki i poduzeća koja na osnovu neuplaćenih doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federaciji duguju oko 87 milijuna maraka. U stopu ih slijede tvrtke s područja Sarajeva, njih 30 koji trenutačno duguju nešto više od 86 milijuna maraka. Središnja

Bosna je također jedan od velikih dužnika prema Zavodu MIO/PIO, odnosno Federaciji, budući da 26 pravnih i fizičkih osoba s ovog područja duguje gotovo 44 milijuna maraka, dok se na području Bihaća nalazi 38 poduzeća i tvrtki koje duguju nešto više od 33 milijuna maraka.

Suprotno tvrdnjama sarajevskih medija tvrtke iz Hercegovine nisu među većim dužnicima, pa tako 14 pravnih i fizičkih osoba s ovog područja duguje oko 1,7 milijuna maraka. Nešto bolje stanje je na području zapadne Hercegovine gdje dug doseže 1,6 milijuna maraka.