Borjana Krišto: Žene bi bolje vodile državu

Kaže da to ovisi o HDZ-u, čija je članica i dužnosnica.

Postoji li pomak u rješavanju krize u funkcioniranju izvršene vlasti u FBiH? Jeste li razgovarali o imenovanjima s dvoje dopredsjednika te čelnim ljudima Vlade FBiH?
Ukoliko bi odgovor na ovo pitanje sveli na banalnu razinu, može se zaključiti da je rješenje veoma jednostavno i sažeto u interakciji krize i imenovanja, riješimo imenovanja i riješili smo krizu. Opće stanje u Federaciji je složenije i ne može se promatrati samo kroz jedan segment pa je stoga neprihvatljiva konstatacija da u Federaciji postoji kriza koja je generirana samo imenovanjima. Činjenica je da i u toj oblasti postoje problemi i ja  već duže vrijeme unutar sustava izvršne vlasi inzistiram na dogovaranju principa za jedinstven način njihova rješavanja u okvirima Ustava i zakona.

Neki izvori tvrde da nećete imenovati federalnog ministra prostornog uređenja sve dok se ne postigne dogovor o imenovanju člana FERK-a kojeg ste Vi predložili i dok se ne odustane od imenovanja Stipe Prlića za direktora HT Mostara. Također, prema nekim izvorima, tražite da se izađe u susret zahtjevima HDZ-a BiH vezanim uz trasu koridora Vc.  Možete li prokomentirati istinitost ovih navoda?
Ovdje su teze u potpunosti obrnute. Treba znati da ministar prostornog uređenja nije bio iz reda HDZ-a BiH i nije dao ostavku zbog pritisaka ove stranke. Ali ako mislite da postoje nekakvi zahtjevi HDZ-a BiH za koje ja ne znam, onda ste doista u svakoj vrsti zablude. Neka imenovanja dijelom jesu u mojoj nadležnosti i tu su stvari po Ustavu FBiH  jasne. Imenovanje ministra prostornog uređenja, kao i druga imenovanja na određene dužnosti  podrazumijeva razgovore i dogovore unutar institucija sustava i nemaju alternativu. Međutim, uporno se zaobilaze činjenice i pokušava prikazati u javnosti da postoje osobne prepreke i uspostavlja se analogija koja nema nikakve veze niti sa zakonima niti s mojim ovlastima.

U javnosti se smatra da inaćenje između Vas i premijera FBiH Mustafe Mujezinovića oko imenovanja ministra prostornog uređenja koči pripremne radnje oko koridora Vc. Smatrate li da je s Vaše strane prema građanima FBiH neodgovorno da FBiH već četiri mjeseca nema ministra prostornog uređenja? Zašto toliko oklijevate?
U mom dosadašnjem radu i djelovanju nema inata i ne donosim odluke na temelju vlastitog raspoloženja, nego na temelju važećih propisa. Ako netko koči pripremne radnja oko koridora Vc, onda kočničare treba tražiti unutar razloga koji su doveli do ovakve situacije.

Oko aranžmana s MMF-om još uvijek vlada neizvjesnost. Čini se kao da Vlada FBiH oklijeva s ispunjavanjem uvjeta. Imate li Vi takav dojam?
Vlada FBiH u veoma kratkom vremenu mora donijeti veliki broj odluka kojima se trebaju ispraviti sve anomalije populističke politike koju su vodile pojedine stranke u posljednjih deset godina i sigurno im nije lako.Većina potrebitih uvjeta iz pisma namjere je već realizirana, a sudeći prema do sada urađenom, smatram da će Vlada FBiH ustrajati u ovom procesu i očuvati fiskalnu stabilnost Federacije.

Je li teško biti žena u politici? Mislite li da bi Vam dužnost predsjednice FBiH bilo lakše obnašati da se muškarac?
Danas je teško živjeti i raditi u okolnostima i odnosima kakvi vladaju u FBiH i cijeloj BiH, bili vi žena ili muškarac. Kamo sreće da je više žena u politici. U mnogo primjera se pokazalo, uz  uvažavanje mojih kolega, da su žene odlučnije, principijelnije i odgovornije te da imaju više snage i spremnosti za dijalog i kompromis. S pozicije predsjednice FBiH, kroz institucionalno djelovanje i svakodnevne radne aktivnosti sa svojim dopredsjednicima, inzistiram na razgovoru, dogovoru i međusobnom uvažavanju, a sve u okvirima Ustava i zakona. Na takav način tražim rješenja za sve, bez obzira kako na sve neki u ovom trenutku gledali.

Predsjedništvo
Mediji su objavili da ćete se kandidirati za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Jesu li istinite ove informacije?

Ja sam članica i dužnosnica HDZ-a BiH i o tome tko će biti kandidat za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH i o svim drugim pozicijama će odlučiti stranačka tijela.

Predsjednica svih
Smatrate li sebe predsjednicom svih građana FBiH ili ste samo osoba stranke?

Ja sam predsjednica svih naroda i građana Federacije Bosne i Hercegovine. Po raspodjeli vlasti i po Ustavu FBiH dolazim iz reda hrvatskog naroda i s ponosom kažem iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, kao najjače političke stranke Hrvata u Bosni i Hercegovini.