Borjana Krišto i Milan Bandić položili kamen temeljac crkve na Ceru

Na Ceru u općini Derventa jučer je položen kamen temeljac i blagoslovljeno gradilište nove župne crkve Krista Kralja. Svečano misno slavlje predvodio je mons. Valter Župan, krčki biskup.

Treći put se gradi

Ovom iznimno važnom događaju za vjernike katolike u ovoj općini bilo je nazočno i izaslanstvo HDZ-a BiH na čelu s predsjednicom FBiH i kandidatkinjom HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjanom Krišto. Radi se o crkvi koja se u posljednjih nešto manje od 100 godina gradi po treći put. Naime, ista je tri puta bila rušena i treći put se postavlja kamen temeljac za njenu gradnju. Iako je prije rata na ovim prostorima bilo više od tri tisuće vjernika katolika, danas tu živi oko trideset obitelji. U svojoj propovijedi mons. Valter Župan je kazao da treba biti hrabar i da treba vjerovati u ono u što se krenulo. - To je velika nada za sve nas i ohrabrenje da ovdje postoji budućnost i život, poručio je Župan. Kamen temeljac su zajedno položili predsjednica FBiH i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. “Ova crkva za nas i sve vjernike s ovih prostora znači povratak u život, znači nadu, budućnost. Moramo gledati da se kroz našu poziciju izborimo za dostojanstven život na tom prostoru, kazala je B. Krišto, a prenosi večernji list.

Nezavidan položaj

Ističe da tu prije svega misli na Hrvate. - Hrvatima treba osigurati jednakopravnu poziciju s druga dva naroda, a posebno u određenim općinama gdje su u nezavidnoj situaciji, gdje im nije omogućen povratak, odnosno održivi povratak, istaknula je Krišto. Naglasila je da su svojim dolaskom u ovo mjesto predstavnici HDZ-a BiH željeli poručiti da su i oni dio toga. - Željeli smo pokazati da smo i mi ohrabrenje i nada koja će pomoći na svaki način svakom čovjeku na ovom prostoru i da ćemo se kroz pozicije i institucije vlasti naše političko i javno djelovanje, založiti za bolju poziciju hrvatskog naroda u BiH, kazala je Krišto. Uz predsjednicu FBiH Borjanu Krišto, događaju je bio nazočan dopredsjednik RS-a Davor Čordaš, izaslanica HDZ-a BiH u Domu naroda FBiH Lidija Bradara, načelnik Žepča Mato Zovko, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i njegov suradnik Ivan Tolić.

 

Piše: Marija Medić