Borci i invalidi sutra neće dobiti ni marku

udruge, invalidi, revizija branitelja, invalidi, Borci, Živko Budimir, invalidnina
Ovu informaciju potvrdio je za " Avaz " pomoćnik federalnog ministra financija u sektoru za trezor Pero Ivošević , koji je kazao da je tranša za ovu ugroženu kategoriju spremna , ali da ne može biti puštena bez potpisa ministra .

Kao što je poznato , ministra Antu Krajinu 3. siječnja smijenio je predsjednik FBiH Živko Budimir ( SPP ) .

Ivošević je kazao da su odmah nakon toga , prema predviđenoj dinamici , bile predviđene isplate invalidnina za neratne invalide , kojih ima oko 42.000 . No , bez ministra ni ova isplata neće biti moguća , kao ni tranša za civilne žrtve rata , kojih ima oko 8.000 .

- Dok se ne riješi ova situacija s ministrom financija , neće biti ni plaća za proračunske korisnike , kao ni poticaja za poljoprivredu . Također , onemogućena je isplata za raseljene osobe - kazao nam je Ivošević .

Račun zamrznut

Prema svemu sudeći , i drugi proračunski korisnici mogli bi početi izražavati protest , jer su isplate s Jedinstvenog računa trezora ( JRT ) u institucijama FBiH do daljnjeg obustavljene , s obzirom na to da je Međunarodni monetarni fond ( MMF ) otkazao sastanak na kojem je trebala biti odobrena tranša kredita za državu od 93 milijuna KM , od čega 62,5 milijuna KM za Federaciju BiH .

S druge strane , šteta bi se donekle mogla ograničiti privremenom mjerom Ustavnog suda FBiH , kojom bi Krajini bilo omogućeno da obavlja svoju dužnost . Sjednica Suda bit će održana sljedećeg tjedna .

Budimir nije konsultirao Kebu i Pudarića

Povodom Budimirovog priopćenja da je pokrenuo postupak izbora novog federalnog ministra financija , jučer su reagirali potpredsjednici FBiH Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić .

Iz Kebinog kabineta saopćeno je da Budimir u vezi s ovim postupkom nije konsultirao obojicu potpredsjednika FBiH .

- Prema Ustavu FBiH , da bi se izvršilo imenovanje novog ministra financija u Parlamentu FBiH , potrebna je i pisana suglasnost oba potpredsjednika . Potpredsjednik Kebo poštuje procedure i sačekat će odluku Ustavnog suda FBiH , pred kojim je pokrenut spor o odluci predsjednika FBiH - kazala je Kebina savjetnica Laura Bošnjak .