Boban: Nastavlja se štrajk željezničara u FBiH

Uprava, po njegovim riječima, smatra da je štrajk željezničara, koji je započeo u ponedjeljak, nelegalan.

- Čekat ćemo odluku suda koju ćemo ispoštovati. Ukoliko sud donese odluku da je štrajk zakonit mi ćemo proširiti svoje zahtjeve - dodao je Boban.

Na današnjem sastanku između predstavnika Uprave društva, sindikata koji djeluju u Željeznicama FBiH i Ministarstva prometa i komunikacija FBiH u Sarajevu predložen je sporazum koji je trebao prekinuti četvrerodneveni štrajk u Željeznicama FBiH.

- Ministarstvo prometa i sindikati su htjeli potpisati sporazum o rješavanju sindikalnih zahtjeva povodom generalnog štrajka željezničara, ali je on bio neprihvatljiv za Upravu društva. U tom sporazumu među ostalim navode se rokovi isplate plaća za veljaču i ožujak, te da se Uprava obavezuje da će povuči tužbu protiv sindikata - dodao je Boban, napominjući da Upravi Željeznica nije bila prihvatljiva niti jedna stavka iz tog sporazuma, pa su ga odbili potpisati.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić u izjavi medijima nakon sastanka naglasio je da svaki dan štrajka proizvodi nove štete. Dnevno je to oko 200.000 maraka, napomenuo je Bijedić.

Dugoročno rješenje je u tematskoj sjednici posvećenoj Željeznicama. Na toj sjednici bi trebao biti razmatran i Zakon o finansijskoj konsolidaciji Željeznica koji je jako bitan za njeno daljnje poslovanje.

Bijedić je napomenuo da postoje višegodišnji, nagomilani problemi koje treba sistemski riješiti, od broja zaposlenih, nekih dugova, pa do međunarodnih kredita.

Fena