Bliski istok ponovo izazvao sukobe u BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je novinarima nakon sjednice državnog vrha u Sarajevu kako je on glasovao protiv prijedloga da BiH podupre takvu rezoluciju, dok su hrvatski i bošnjački član Željko Komšić i Bakir Izetbegović glasovali u prilog ovakve rezolucije.

'Nakon rasprave donesena je odluka 'dva naprema jedan' da se podrži primanje Palestine u UN, no ona nije važeća u skladu s ustavom BiH jer je riječ o vanjskopolitičkom pitanju za koje je potreban konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH', kazao je Radmanović.

Rasprava o palestinskoj rezoluciji na dnevnom se redu sjednice Predsjedništva BiH našla nenajavljeno i na prijedlog Bakira Izetbegovića. Vlasti Republike Srpske iz koje dolazi Radmanović godinama otvoreno podupiru Izrael, a predsjednik tog entiteta Milorad Dodik je početkom tjedna izraelskom predsjedniku Shimonu Peresu i ministru vanjskih poslova Avigdoru Liebermanu, čestom gostu vlasti RS, uputio pismo potpore u sadašnjem konfliktu u Gazi.

Brojne bošnjačke nevladine udruge istodobno su oštro osudile ponašanje Izraela u tom sukobu optužujući vlasti židovske države za ubijanje palestinskih civila. Tim su povodom na ulicama Sarajeva ovog tjedna organizirana i propalestinska prosvjedna okupljanja.

Tri člana Predsjedništva BiH ranije su se sukobila i zbog Sirije, odnosno zbog rezolucije kojom su UN u srpnju osudile nasilje režima Bašara al Asada i pozvale na okončanje nasilja u toj zemlji. Radmanović je i tada bio protiv potpore toj rezoluciji dok su Komšić i Izetbegović bili za nju.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija tada je ipak dao uputu predstavniku BiH pri UN-u da glasuje za rezoluciju, što je dovelo do novih svađa u BiH i zahtjeva iz RS za Lagumdžijinom smjenom. Predsjednik RS Dodik od takvog je zahtjeva odustao nakon što je s Lagumdžijom u listopadu postigao novi koalicijski dogovor.

Hina