Biskup Perić: Hrvatski narod nema fenomen žabe - trpit će samo do određenog trenutka

Pravda u BiH znači, prije svega, jednakopravnost njezinih konstitutivnih naroda, što uključuje i praktično poštovanje prava svih njezinih žitelja i naroda, prenosi slobodna dalmacija.

...od predstavnike međunarodne zajednice da se založe za pravedno rješenje  bosansko-hercegovačke drame.Ustrajavanje samo na funkcionalnosti države a na štetu pravde i pravičnosti prijeti dodatnim dekonstituiranjem hrvatskog naroda i njegova potiskivanja s političke scene u Bosni i Hercegovini-ističe se u priopćenju sa biskupske konferencije te da zato biskupi upozoravaju kako je BiH dugoročno moguća i hrvatskome narodu prihvatljiva samo ako se u njoj poštuje načelo jednakopravnosti njezinih konstitutivnih naroda i štite ljudska prava i slobode svih njezinih građana - navodi se u izjavi Biskupske koferencije BiH sa zasjedanja u Mostaru.

-Ne svrstavajući se ni uz jednu političku stranku, biskupi i ovom prigodom pozivaju i ohrabruju predstavnike političkih stranaka i svih ustanova hrvatskoga naroda da razboritošću, mudrošću, slogom i otvorenošću prema drugima, koristeći se svim legitimnim sredstvima političkog djelovanja, ustraju u traženju zaštite potpune jednakopravnosti hrvatskoga naroda na svim razinama i u svim dijelovima kao i u svim strukturama države-upozoravaju biskupi.


Na konferenciji za novinare održanoj danas u Mostaru biskupi su se osvrnuli i na jučerašnje formiranje vlasti u Federaciji BiH bez legitimnih hrvatskih predstavnika. Biskup mostarsko duvanjski dr. Ratko Perić odgovarajući na novinarsko pitanje oko te teme ocijenio je kako onako formirana vlast nije izraz političke volje hrvatskom naroda iskazane na proteklim izborima.

Perić je dodao kako „hrvatski narod nema fenomen žabe", odnosno da će trpjeti nepravde koje mu se kontinuirano nanose, u miru i u ratu, ali samo do određenog trenutka. Predsjednik BK BiH biskup Franjo Komarica posebice je, kao i biskup Perić ukazao na veliku odgovornost međunarodne zajednice i njezinih predstavnika u BiH koji su promovirali pravo jačega na štetu primjene demokratskih principa.