Biskup Komarica: Hrvati u BiH pred fizičkim iskorjenjivanjem

biskup komarica, Biskup Franjo Komarica, BIH, Republika Srpska, Biskup Franjo Komarica, Hrvati u BIH, biskup komarica, biskup komarica, prognanici, povratak, održiv povratak u BiH, hrvatski narod bih, Republika Srpska, Federacija BIH, mons. dr. Franjo Komarica, caritas, zasjedanja Biskupske konferencije BiH, Sarajevo, u prostorijama Biskupskog ordinarijata, biskup komarica, Izjava Komisije Justitie et pax, Komisija Justitia et pax (Pravda i mir), Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Hrvati u BIH, Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Kolinda Grabar Kitarović, Biskup Franjo Komarica, Hrvati u BIH, knjiga, Banja luka, progon, Biskup Franjo Komarica, Republika Srpska, biskup komarica, BIH, Republika Srpska, Republika Srpska, Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, biskup komarica, mons. dr. Franjo Komarica, biskup komarica, bh. hrvati, Biskup Franjo Komarica, Dragan Dodig, mons. dr. Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Bis
...o čemu je izvijestio i kolege na Trećoj izvanrednoj Biskupskoj sinodi koja se održavala od 5. do 19. listopada u Vatikanu na temu "Pastoralni izazovi vezani uz obitelj u kontekstu evangelizacije".

Biskup Komarica gostovao je u programu Radio Vatikana, gdje je govorio o tome kako je doživio sinodu, o problemima obitelji BiH, te o njegovim mislima o novoproglašenom blaženiku, papi Pavlu VI. kao i o papi Franji.

U intervju za Radio Vatikan čije je dijelove u nedjelju prenijela KTA-a, biskup Komarica je trenutno stanje za katolike u BiH nazvao dramatičnim.

"Mi u BiH imamo brojna iskušenja, a posebno zbog toga jer je katolička obitelj pred fizičkim istrebljenjem. U pola zemlje su iskorijenjeni, a sada su u drugom dijelu zemlje katolici pod snažnim pritiscima fizičkog iskorjenjivanja", naglasio je Komarica.

Podsjetio je kako se u Republici Srpskoj današnji broj Hrvata katolika procjenjuje na oko 15.000 dok ih je prije rata u tom entitetu živjelo oko 220.000. Također, broj Hrvata katolika se iz godine u godinu smanjuje i na području Federacije BiH u kojoj ih živi najveći broj zajedno s brojnijim Bošnjacima.

Biskup je naglasio i kako su Hrvati u BiH dobili najmanje pomoći za obnovu i povratak kako od međunarodnih donatora, tako i od domaćih institucija vlasti, istaknuvši protom kako su katolici dobili i najmanje od materijalne pomoći koja je godinama stizala u BiH.

"To je nepravda. O tome ne smije Crkva šutjeti niti iole ozbiljan intelektualac ili pošten čovjek", zaključio je biskup Komarica.

FENA