Biskup Komarica: Hrvati u BiH pred fizičkim iskorjenjivanjem

Biskup Komarica: Hrvati u BiH pred fizičkim iskorjenjivanjem
...o čemu je izvijestio i kolege na Trećoj izvanrednoj Biskupskoj sinodi koja se održavala od 5. do 19. listopada u Vatikanu na temu "Pastoralni izazovi vezani uz obitelj u kontekstu evangelizacije".

Biskup Komarica gostovao je u programu Radio Vatikana, gdje je govorio o tome kako je doživio sinodu, o problemima obitelji BiH, te o njegovim mislima o novoproglašenom blaženiku, papi Pavlu VI. kao i o papi Franji.

U intervju za Radio Vatikan čije je dijelove u nedjelju prenijela KTA-a, biskup Komarica je trenutno stanje za katolike u BiH nazvao dramatičnim.

"Mi u BiH imamo brojna iskušenja, a posebno zbog toga jer je katolička obitelj pred fizičkim istrebljenjem. U pola zemlje su iskorijenjeni, a sada su u drugom dijelu zemlje katolici pod snažnim pritiscima fizičkog iskorjenjivanja", naglasio je Komarica.

Podsjetio je kako se u Republici Srpskoj današnji broj Hrvata katolika procjenjuje na oko 15.000 dok ih je prije rata u tom entitetu živjelo oko 220.000. Također, broj Hrvata katolika se iz godine u godinu smanjuje i na području Federacije BiH u kojoj ih živi najveći broj zajedno s brojnijim Bošnjacima.

Biskup je naglasio i kako su Hrvati u BiH dobili najmanje pomoći za obnovu i povratak kako od međunarodnih donatora, tako i od domaćih institucija vlasti, istaknuvši protom kako su katolici dobili i najmanje od materijalne pomoći koja je godinama stizala u BiH.

"To je nepravda. O tome ne smije Crkva šutjeti niti iole ozbiljan intelektualac ili pošten čovjek", zaključio je biskup Komarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FENA