Bilić, Brkić, Ćorić, Glibić, Mandić, Martinović, Merdžo i Šehić oslobođeni optužbi

...Hercegovačko-neretvanske županije, koje državno Tužiteljstvo tereti za zloporabu položaja i ovlasti.

Optuženi Goran Bilić, Dragan Brkić, Miroslav Ćorić, Srećko Glibić, Dragan Mandić, Tomislav Martinović, Josip Merdžo i Sead Šehić, oslobođeni su od odgovornosti po svim ostalim tačkama optužnice, budući da nije dokazano da su počinili radnje, odnosno krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Jedini je proglašen krivim Dragan Mandić kojemu je sud izrekao kaznu od godinu dana zatvora za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.
Optuženi Dragan Mandić oglašen je krivim što je od 23. studenog 1998. do 2001. godine, postupajući u svojstvu službene osobe u Federaciji BiH, kao ministar unutarnjih poslova HNŽ, protivno odredbi člana 3. Zakona o Vladi HNŽ-a prema kojoj je Vlada HNŽ-a zadužena za upravljanje imovinom županije, prekoračivši granice svoje službene ovlasti, potpisao 12 odluka o doniranju vozila Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a trećim osobama.

Na taj način je pričinio štetu proračunu HNŽ-a u iznosu od 99.329,70 KM, a istovremeno pribavio imovinsku korist trećim osobama. Mandić je ujedno oslobođen optužbe da je prekoračivši granice službene ovlasti, potpisao dvije odluke o doniranju vozila, budući da to nije dokazano.

Na optuženičkoj klupi našla su se čak dva županijska premijera, tri ministra MUP-a (Tomislav Martinović, Goran Bilić i Dragan Mandić), dvojica ravnatelja policije Dragan Brkić i Srećko Glibić te bivši načelnik krim-policije Sead Šehić.

Slučaj 'Mostarski MUP' specifičan je i po činjenici da se u njemu izvršilo spajanje nekoliko različitih djela koja Tužiteljstvo BiH stavlja na teret visokim dužnosnicima vlade HNŽ-a.

Naime, u optužnici se navodi kako su optuženi zloporabom svojih položaja ili ovlasti i vršenjem različitih protupravnih radnji nanijeli Štetu proračunu HNŽ-a u ukupnom iznosu većem od 7,75 milijuna maraka.

Srž optužnice je navodno protuzakonito doniranje motornih vozila MUP-a te kupnja novih mimo uredbe Vlade FBiH o postupku nabave roba, vršenju usluga i ustupanju radova.

Osim toga jedan od segmenata optužnice odnosi se i na tvrdnje prema kojima je propuštanjem pokretanja postupka i donošenja odluke o prestanku radnog odnosa za 171 zaposlenika, koji su višak u MUP-u HNŽ-a, proračun dodatno oštećen.


Sud je od pravnih osoba: Općinski odbor HDZ Konjic, Redarstvenik d.o.o. Mostar, Nogometni klub Redarstvenik, Županijski odbor HDZ Ramsko-Neretvansko-Humske županije, Turistička zajednica Općine Neum i od fizičkih osoba: Ivice Leutara i Slavice Šantić, naredio da se oduzme pribavljena imovinska korist na način da im se nalaže da izvrše povrat darovanih vozila, a ukoliko vraćanje nije moguće, obavezni su izvršiti uplatu novčanih iznosa koji odgovaraju protuvrijednosti darovanih vozila, u korist proračuna Bosne i Hercegovine.

dnevnik.ba