Bilgič: Od BiH se očekuje da počne svoj dio posla na izgradnji autoceste

veleposlanik Turske u Srbiji, Turska

Turski veleposlanik u Srbiji Tanžu Bilgič rekao je da Turska očekuje da će i BiH uskoro započeti svoj dio posla na izgradnji autoceste Beograd-Sarajevo i najavljuje nastavak suradnje u trilateralnom formatu Srbija-Turska-BiH.

Bilgič je nedavnu posjetu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu ocijenio kao povijesnu, navodeći da Ankara sebe vidi kao značajnog partnera regije.

Turski veleposlanik je rekao da njegova zemlja podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i sporazum do koga će se doći dogovorom.

"Za očuvanje stabilnosti važno je i mirno rješenje za pitanje Kosova" - istakao je Biglič za Radio Beograd.

On je ocijenio da su odnosi Turske sa Srbijom možda najbolji u povijesti i da je suradnja posebno dobra u području ekonomije i trgovine.

Bilgič je podsjetio da su turske investicije u Srbiji od 2011. godine porasle 200 puta i sada iznose 200 milijuna eura, prenose Vijesti.ba.

U Beogradu je tijekom posjete Erdogana postavljen optimističan dugoročni cilj od pet milijardi eura razmjene, a turski veleposlanik vjeruje da potencijala za to ima i da bi trebalo iskoristiti dobar trenutak za razvoj odnosa Srbije i Turske.

Prema njegovim riječima, članstvo u EU je i dalje strateški cilj Turske, ali je to trenutno malo vjerovano zbog, kako kaže, dvostrukih standarda koje primjenjuje Brisel.

Komentarajući događanja u Siriji, Bilgič je naveo da uspostavljanje sigurne zone na sjeveru te zemlje ka granici s Turskom napreduje po planu.

On je naveo da je Turska vojnom operacijom protiv kurdskih snaga u tom području željela da sačuva svoju sigurnost, zaštiti teritorijalni integritet Sirije i da oslobodi prostor za povratak sirijskih izbjeglica koje trenutno žive u Turskoj.