Bilalu Bosniću stizao ogroman novac

Bilal Bosnić

... Avdullah Hasanović, Enes Mešić, Emin Hodžić i Adem Karamuja i oni su osumnjičeni za terorizam. Bosnić slovi za jednog od lidera vehabija u Bosni i Hercegovini, piše Dnevni list.

Financijski moćan
On u Bužimu živi u ogromnoj kući s četiri supruge i 16 djece. Svojevremeno je protiv njega MUP Unsko-sanske županije vodio istragu zbog poligamije, ali se od nje kasnije odustalo. Kako doznajemo, Tužiteljstvo je došlo do opsežne dokumentacije, uključujući i financijsku, koja pokazuje da vehabijski pokret ima jake financijere.

Sam Bosnić je financijski izuzetno moćan. Uhićen je prije desetak dana zajedno s još 14 pripadnika vehabijskog pokreta u BiH, u policijskoj akciji pod kodnim nazivom "Damask", a nešto malo prije toga vratio se iz Švedske i Norveške gdje je svojim sljedbenicima držao predavanja i prikupljao novac.

U veljači ove godine u jednom videoproglasu on je poručio da se "sprema sudnji dan", da će "sablje dobro rezati" i zatražio je od svojih sljedbenika da "oči dobro otvore". Prošlog mjeseca stalno je pozivao mladiće iz Bosne i Hercegovine da se pridruže borbi Islamske države Irak i Sirija (ISIS) i stupe u njezine vojne jedinice.

Bečka veza
Prema nekim informacijama, dio ogromnog novca kojim je raspolagao koristio je za pripremanje vehabija i njihov odlazak na ratišta u Irak i Siriju da se bore pod zastavom Islamske države Irak i Sirija.

Tko je financirao i slao novac Bosniću i njegovim sljedbenicima? Državni tužitelj Dubravko Čampara sa svojim timom iz Tužiteljstva BiH još istražuje sve detalje, a prema nekim informacijama, samo za promoviranje Islamske države Irak i Sirija (ISIS) u BiH Bosnić je dobio oko 250.000 eura!

Otkriveno je da je Bilal Bosnić često putovao u zemlje Bliskog istoka, ali i u europske, najviše u Austriju. Bio je na stalnoj vezi s Nusretom Porčom koji živi u Beču i u glavnom austrijskom gradu vodi vehabijski pokret. Veliki novac stizao je Bosniću upravo iz Beča, a često je putovao i u Jordan i Kuvajt. Tužiteljstvo BiH došlo je do preciznih podatka da je Bilal Bosnić od jednog Kuvajćanina dobio više od 50.000 eura.