BiH zabranila uvoz konditorskih, mliječnih i drugih proizvoda iz Hrvatske

... Sirele, suhomesnate proizvode karlovačke industrije mesa PPK-a ubuduće ih neće moći kupiti na policama bh. trgovina. Spomenute hrvatske tvrtke našle su se na popisu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kojima je do daljnjega uvedena zabrana uvoza proizvoda na bh. tržište sve dok ne ispune standarde proizvodnje Europske unije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović još ranije je najavio kako je odluka o zabrani uvoza određenih proizvoda iz RH nastupila kao logičan slijed okolnosti nakon ulaska Hrvatske u EU. U spomenutom ministarstvu tvrde kako od hrvatskih tvrtki treba tražiti da ispune sve uvjete EU-a pri izvozu, baš onako kako se to traži i od BiH kada izvozi u Hrvatsku.

Kad prozvane tvrtke hrvatske ispune standarde EU-a, ponovno će vlasti u BiH donijeti odluku o njihovu slobodnom uvozu. Iako je bilo ranije tvrdnji kako će zabrana uvoza biti uglavnom koncentrirana na manje proizvođače mesa i mesnih prerađevina, sudeći po popisu, ona se proširila na konditorsku, mliječnu, prehrambenu industriju. Popis "otpisanih tvrtki" sigurno će šokirati tamošnje tvrtke, ali i službenu vlast u Zagrebu, jer se na njemu nalazi nekoliko respektabilnih proizvodnih hrvatskih tvrtki. Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina već je kazao kako su neugodno iznenađeni odlukom bh. vlasti o zabrani uvoza proizvoda životinjskog podrijetla proizvedenih u nesukladnim objektima u Hrvatskoj.

RH će biti iznenađena

Čak je iznio nadu kako će vlasti iz BiH, kako je rekao, "još jednom preispitati svoju odluku, a ako bude potrebno, Hrvatske će svoje interese zaštititi kroz institucije EU-a". Ministar Jakovina tada je rekao kako se radi o 18 manjih objekata, to su manje tvrtke i obrti, i njihov značaj u hrvatskoj vanjskotrgovinskoj razmjeni s BiH je minoran.

Tvrtke koje ne mogu u BiH

KTK Visoko d.o.o." Zagreb
Koža
Automatic Servis d o.o
Jadranka 1892" d.d.
Vagovina Proizvodnja d.o.o
Klaonica Antolković"
Kuhne&Nagerd d.o.o.
Dr.Škrobić,
Kožatrade" d.o.o.
Vrtlinčica" d.o.o.
Mljekara Staro Petrovo Selo
Adria Šmuni" d.o.o.
Mirna Ribolov d.o.o.
Ravlić",
PIK Orahovica
Trenton" d.o.o.
Križevčanka-Mik
Herbos"
IMES" mesna industrija
Kalinski
Sardina" d.o.o.
TD Zagrebačka veletrižnica d.d.
Felicita"d.o.o.
SMS"d.o.o.
Draga komerc
Apparo LTD
Finga" d.o.o.
Impro d.o.o.
PC Tvornica stočne hrane
Lura
PPK Karlovačka mesna industrija
Žabicad.o.o.
Meggle MIA" d.o.o.
Parić d.o.o., Danica
Lura d.d. Sirela,
Velmort d.o.o. ,
Sardina d.d.,
Reko-Sesvete,
Lura-keksi d.o.o.,
Meggle d.o.o,
Reko d.o.o.,
PPK Valpovo
MM Klaonica prerada i proizvodnja mesa
Koestlin
ADRIA-Dalmatinska tvornica ribljih proizvoda...

Po popisu koji se još širi, vidi se da se zabrana odnosi na širok prehrambeni sektor.

Večernji List