BiH za dvije godine preuzima kontrolu svog neba

- Sljedeće godine bi trebalo da prebrodimo sve prepreke i riješimo probleme u vezi sa preuzimanjem kontrole neba od Srbije i Hrvatske i da u 2012. godinu uđemo sa punim kapacitetom, što se uklapa u međunarodna očekivanja", izjavio je Šimunović za Glas Srpske.

On je pojasnio da je u završnoj fazi priprema sustava za kontrolu neba, te da će u listopadu početi njegova provjera.

- Radari - obrada radarske slike, sustav za obradu i razmjenu govorne komunikacije i radio-komunikacijski sustav su provjereni dijelovi ovoga sustava za koji su izdati certifikati, koji potvrđuju da svaki od ovih sustava radi neovisno. Srce sustava - software za sublimaciju, trenutno je u fazi provjere - dodao je Šimunović.

Prema njegovim riječima, poslije toga uslijedit će provjere sustava sa Beogradom i Zagrebom i nakon što bude potvrđeno da sustav radi neovisno, bit će spojen sa ostalim sustavima.

On je naveo da jedan od sljedećih koraka i potpisivanje ugovora sa svim telefonskim operaterima u BiH i usklađivanje tog sustava sa operaterima u Srbiji i Hrvatskoj, od kojih se traži sigurnost i kapaciteti koji će osigurati trajnu i garantiranu vezu.

Šimunović je na kraju istaknuo kako će vrijeme i mogućnosti za uključivanje u puni operativni rad zavisiti i od nastavka školovanja kontrolorskog kadra i dodatnih obuka i obuka na lokaciji tehničko-tehnološkog kadra, navodeći da je na obuci 51 kontrolor.

M. Landeka