BIH: Uvoz starijih automobila počinje 1. studenoga

automobil, povlastice, stanje na cestama, stanje na cestama
Drago Talijan, direktor tvrtke EIB International - Centar za motorna vozila iz Banje Luke, koja je u sastavu konzorcija, pojasnio je uoči početka stručnog skupa "Homologacija vozila 2010." u Sarajevu da homologacija pojedinačnih automobila predstavlja provjeru usklađenosti polovnih i nekih novih vozila za koju vlasnici žele provjeriti pojedinačnu homologaciju, dok homologacija tipa vozila predstavlja provjeru vozila koja su novoproizvedeni serijski automobili, a koji iz inozemstva dolaze na tržište u BiH.

Bolja sigurnost


Prema ocjeni Šefkije Čekića, predstavnika Instituta za promet i komunikacije Sarajevo, koji je također dio konzorcija, homologacija vozila predstavlja veliki korak u procesu jačanja sigurnosti prometa na cestama u BiH te uvodi red u pogledu uvoza starih vozila. Uspostavom sustava homologacije vozila, dodao je on, BiH se neće više braniti administrativnim odlukama od uvoza nepoželjnih vozila, nego će stati uz bok zemljama koje se štite zahtjevima da cestama mogu prometovati samo sigurna i ekološki prihvatljiva vozila. Ministar prometa i veza BiH Rudo Vidović, koji je istaknuo kako je svjestan značaja uvođenja postupka homologacije, uručio je i prvu licencu za obavljanje poslova homologacije vozila Jelici Lubura iz Auto-moto saveza RS-a. No, prema riječima Emgijada Bešlije, produkt-trenera tvrtke "Asa auto", uvoznici novih automobila u BiH smatraju da bi proces homologacije ovih vozila trebao početi 31. ožujka 2011. godine, a ne 1. prosinca, kako je najavio Konzorcij.
Prema njegovim riječima, to nije realan rok, jer nijedan dokument nije službeno objavljen u Službenom glasniku BiH, Konzorcij nije ispunio svoje obveze predviđene ugovorom da će u roku od šest mjeseci završiti svu dokumentaciju, te da će izvršiti obuku ovlaštenih uvoznika.

Neki protiv


Govoreći o homologaciji pojedinačnih vozila čiji početak je najavljen za 1. studenoga, Bešlija je naveo da se uvoznici slažu da ograničavajući čimbenik bude norma "euro tri" za motore automobila. "Euro tri" podrazumijeva da će se uvoziti pojedini modeli automobila stariji od 12 godina, jer su njihovi proizvođači u to vrijeme bili napredni, što je možda nepovoljno s aspekta norme koja je trenutačno važeća", naglasio je Bešlija.On je istaknuo da se neće znatno poboljšati stanje tehničke ispravnosti voznog parka u BiH, što je dosad uvijek bio cilj, dodavši da je prošle godine u BiH uvezeno 34 posto manje novih automobila u odnosu na 2008. godinu. Do sada je u našoj zemlji na snazi bio zakon da se ne mogu uvoziti automobili stariji od osam sedam godina.

Standardi


Homologacija pojedinačnih automobila predstavlja provjeru usklađenosti polovnih i nekih novih vozila za koje vlasnici žele provjeriti pojedinačnu homologaciju. Homologacija tipa vozila predstavlja provjeru automobila koja su novoproizvedeni serijski automobili, a koji dolaze iz inozemstva na tržište u BiH. Konzorcij za obavljanje poslova homologacije vozila, dijelova i opreme u BiH čine kompanija "EIB International - Centar za motorna vozila" Banja Luka, Institut za promet i komunikacije Sarajevo i "Centar motor" iz Širokog Brijega. Uspostavljanjem sustava homologacije u BiH neće se više moći ni uvesti, ni registrirati automobili koji ne budu prilagođeni uvjetima za sudjelovanje u prometu, te oni koji ne zadovoljavaju sigurnosne i ekološke zahtjeve definirane propisima koje je usvojila BiH. Takva vozila su, na primjer, ona s volanom na desnoj strani, automobili koji nemaju motore s minimalno "euro tri" karakteristikama, razinom propisane buke itd.

Piše: D. Stešević/ dnevni-list.ba