BiH uvodi stroge kazne za sve koji se odlaze boriti za ISIS, a ima ih preko stotinu

sirija - turska rat
Po priopćenju ministarstva pravde BiH, ministar Grubeša je u razgovoru s veleposlanikom Turske u BiH Haldunom Kocom posebno istaknuo opredjeljenost ministarstva da maksimalno unaprijedi sve zakonske mehanizme za borbu protiv terorizma.

45 državljana BiH umrlo boreći se za ISIS

"Kažnjavanje odlaska na strana ratišta namjeravamo dodatno proširiti. Pripremljene su nove izmjene Kaznenog zakona BiH kojim se inkriminiraju i druge aktivnosti povezana s ovom vrstom kaznenenog djela, kao što je pribavljanje sredstava za odlazak na strana ratišta", rekao je ministar, kako se citira u priopćenju. Pri tome je pojasnio da je u skladu s zaključcima Parlamentarne skupštine BiH planirano u Kazneni zakon BiH dodatno ugraditi odredbe kojima se za kaznena djela terorizma onemogućava ublažavanje kazne i zamjena kazne zatvora novčanom kaznom.

Sugovornici su istaknuli kako je od iznimnog značenja učinkovita pravna suradnja, unaprjeđenje legislative i pravodobna razmjena informacija u borbi protiv terorizma.

Prema službenim podacima iz BiH se na strani terorističke organizacije Islamske države bori 130 državljana Bosne i Hercegovine.

Oko 45 ih je poginulo na strani IS-a, a oko 50 građana se vratilo u BiH sa stranih ratišta. U zemlji postoji više radikalnih zajednica iz kojih se vrbuju pojedinci za terorističke akte te sudjelovanje na bojišnicama u Iraku i Siriji na strani Islamske države.

HINA