BiH uputila zahtjev za izručenje Divjaka

Tužiteljstvo BiH je nakon uhićenja Divjaka na aerodromu u Beču dostavilo zahtjev Ministarstvu inozemnih poslova BiH za njegovim izručenjem, ali on nije bio upućen više od 10 dana.

U ekstradicijskoj dokumentaciji koju su vlasti BiH uputile Beču, nema rješenja o pritvoru protiv Divjaka, ili nekog drugog dokumenta koji je potpisao ovlašteni sudac, prenijeli su mediji iz RS-a.

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak ranije je rekao da se u dokumentaciji nalazi samo zapisnik sa saslušanja Divjaka.

Pomoćnik ministra inozemnih poslova BiH Zoran Perković rekao je da je od Ministarstva pravosuđa traženo da se odredi po određenim pitanjima u vezi sa izručenjem Divjaka i da je odgovor stigao jučer, te da je ta dokumentacija poslata danas.

U Ministarstvu inozemnih poslova rečeno je da je dokumentacija prema ugovoru o izručenju između Austrije i bivše SFRJ, koji je naslijedila BiH, bila nekompletna, zbog čega su tražili dodatna objašnjenja od resornog ministra BiH.

U Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije nisu odgovorili da li su poslali dokumentaciju za Divjakovo izručenje, a rok za to je do 14. travnja.

Jovan Divjak uhićen je 3. ožujka u Beču na zahtjev Srbije, koja ga optužuje za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. ožujak 1992. godine.

Divjaka je sud u Kornburgu 8. ožujka pustio iz pritvora uz kauciju od 500.000 eura, koja je plaćena iz budžeta Županije/Kantona Sarajevo.

Srna