BiH: Uhićen direktor tvornice zbog onečišćenja okoliša

GIKIL, ubojstvo, Banja luka, Kozarska Dubica, uhićenje, racija, krađa, pljačka, herceg-novi, Crna Gora zemlja, policija, Srbija, prijevara, policija, korona kriminal, uhićenja, prijevara, Banja luka, uhićenje, Služba za poslove sa strancima, interpol, Sarajevo, uhićenje, tužiteljstvo, Crna Gora zemlja, kavački klan, tužiteljstvo, bijeg, krađa, Španjolska, uhićenje, droga, pucnjava, pritvor, Bihać, ubojstvo, tužiteljstvo
Ganguly koji je na čelu uprave GIKIL-a od 2013. godine priveden je na ispitivanje u policiju a u subotu bi trebao biti predan županijskom tužitelju.

Uhićenje je provedeno samo dan nakon što je Uprava za inspekcijske poslove Federacije BiH naložila zatvaranje pogona GIKIL-a a ta drastična mjera poduzeta je nakon što su otpadni i otrovni materijali iz proizvodnih pogona lukavačke tvornice višekratno zagadili okoliš, uključujući izlijevanje toksičnih tvari u rijeku Spreču.

Zbog opetovanih incidenata i zagađenja zraka i vode Ministarstvo za zaštitu okoliša Federacije BiH je ranije ovog mjeseca uskratilo GIKIL-u okolišnu dozvolu.

Global Ispat Koksna Industrija kako je službeni naziv tvornice u Lukavcu od 2003. zapravo je u vlasništvu indijskog industrijskog giganta Global Steel Holdings Ltd koji je kupio ostatke nekadašnjeg Koksno-kemijskog kombinata, jednog od industrijskih divova bivše Jugoslavije.

GIKIL trenutačno zapošljava nešto više od tisuću radnika u pet operativnih jedinica. Osim proizvodnje koksa tržištu nudi i sirovi benzol, sirovi katran i amonijum sulfat a na europsko tržište izvozi i anhidrid maleinske kiseline i mineralna gnojiva. U pogonima GIKIL-a u Lukavcu proizvodi se i električna energija te demineralizirana i pitka voda za Lukavac.

(Hina)