BiH traži od Hrvatske novac za tenkove

Tužba je podnesena protiv tvrtke Đuro Đaković iz Slavonskog Broda koja je početkom 90-ih godina 13 tenkova dostavila Kuvajtu. Senad Rahimić, direktor Direkcije za upravljanje pasivnom podbilancom poduzeća FBiH, kaže kako je riječ o tenkovima u čijoj su proizvodnji uz Đuru Đakovića sudjelovali i sarajevski Zrak te Famos, kao i tvornica BNT iz Novog Travnika, a oni su, navodno, povučeni s vukovarskog bojišta te zatim preko Rijeke i Bara poslani u Kuvajt prema čijoj su narudžbi i izrađeni, piše HRT.hr.

Rahimić je potvrdio kako su ti tenkovi kada su prodani stajali 12,5 milijuna dolara te kako se očekuje presuda u korist tužitelja.

U dosadašnjim procesima pred hrvatskim sudovima presude su bile u korist Agencije za privatizaciju FBiH, ustvrdio je Rahimić uz pojašnjenje kako je trenutačno u tijeku rješavanje posljednje žalbe po presudi Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, o čemu pravorijek treba donijeti Ustavni sud Hrvatske.

Avaz tvrdi kako je neslužbena informacija već donesena te kako je hrvatski Ustavni sud navodno već odlučio u korist zahtjeva iz BiH.