BiH sama sebi nametnula snakcije

"U ovom trenutku, koliko imam informacije, EU ne razmatra mogućnost zamrzavanja, nestupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jer, kao što znate, u francuskoj Skupštini ratifikovan je Sporazum BiH sa EU - Francuska je posljednja zemlja koja je to učinila", rekao je Kapetanović za Radio Slobodna Europa.

On je dodao da nakon te procedure treba da stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, budući da je do sada na snazi bio privremeni sporazum, a što nameće nove obaveze.

"Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nama nameće nove obveze, a da pri tom ni ovaj privremeni koji je bio na snazi nismo u potpunosti ispunili. Dakle, javlja se jedna ozbiljna diskrepancija - stvar je domaće zadaće, stvar je, naravno, političke volje da se određene stvari riješe", rekao je Kapetanović.

On je ocijenio da postoji sasvim realna mogućnost da se BiH omogući aplikacija za status kandidata, ukoliko se preostale obaveze iz privremenog sporazuma ispune u prvoj polovini ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja to zovem pozitivnim scenarijem, koji, ako bude dovoljno političke volje da ova nova koalicijska vlada, ma kako god izgledala, u suštinu, u srž svog političkog programa za naredne četiri godine stavi evropske integracije", rekao je Kapetanović.

Srna