BiH prva u Europi po broju kladionica

Procjenjuje se da u BiH svaka peta osoba igra neku od igara na sreću, a to otvara mogućnost da postane kockar. Računa se da u BiH ima oko 500.000 ovisnika o igrama na sreću, zapravo kocki.

"Sigurno je da tome u najvećoj mjeri doprinosi politička i ekonomska kriza, odnosno teška besparica sa jedne, a sa druge strane činjenica da su građani iz dana u dan bombardirani raznim igrama na sreću što potiče građane da upravo preko tih igara riješe svoje egzistencijalne probleme", kažu psiholozi koji u igre na sreću ubrajaju sve gdje se ulaže novac da bi se zaradio mnogo veći novac.

- Po definiciji Svjetske zdravstvene organizacije kockanje spada u bolesti ovisnosti, a psiholozi upozoravaju da kockara u našoj zemlji nije lako prepoznati za razliku od, recimo, alkoholičara.

- Kockari dugo skrivaju svoj problem, vješto ga kriju i od članova svoje obitelji sve dok ne upadnu u velike novčane probleme - objašnjavaju psiholozi i dodaju da se ovisnik o igrama na sreću može prepoznati po nekoliko karakteristika - manipulacijama i laganju, čestoj bezrazložnoj razdražljivosti, gubitnku interesa za sva životna pitanja, promjenama raspoloženja i poremećenom sustavu vrijednosti.

Zanimljivo je, kako pokazuju istraživanja, da i žene u BiH sve više kockaju.

- Muškarci koji kockaju traže uzbuđenje, zabavu i način da lako i brzo dođu do novca. Žene uglavnom kockaju zbog depresije, usamljenosti i obiteljskih problema - tumače psiholozi.

 

ABCportal.info