BiH priprema dokumentaciju za Jadransko-jonsku autocestu

pocitelj
pocitelj

Banjolučke "Nezavisne novine" objavile su kako je za izradu projektne dokumentacije osiguran iznos od 4,4 milijuna konvertibilnih maraka (2,25 milijuna eura) a ona bi trebala biti kompletirana do sredine naredne godine.

Tada bi se znalo potrebno vrijeme gradnje, ukupni troškovi projekta te stupanj njegove održivosti i izvodljivosti.

Sam početak gradnje dionice buduće autoceste uz Jadransko more , kako planiraju u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, uslijedio bi do 2020. godine.

Za gradnju oko 114 kilometara suvremene prometnice, kako se procjenjuje, trebalo bi približno pet godina a cijeli bi projekt mogao stajati oko 2,28 milijardi KM (1,16 milijardi eura).

Vijeće ministara BiH ranije je donijeo zaključak kako bi se dionica Jadranko-jonske autoceste gradila temeljem javno-privatnog partnerstva što bi značilo i mogućnost povlačenja dijela sredstava iz fondova Europske unije (EU).

Ova dionica bi se gradila kao nastavak "Dalmatine" od petlje Počitelj na Neretvi preko Popovog polja do Trebinja i granice s Crnom Gorom.

Vlasti BiH gradnju ceste vide i kao razvojni projekt za slabo naseljeno područje istočne Hercegovine no u Dubrovačko-neretvanskoj županiji drže kako je nužno da Jadransko-jonska autocesta prolazi preko teritorija Hrvatske.

Strahuju kako bi u protivnom Dubrovnik i njegovo zaleđe ostali prometno izolirani.

Hina