BiH pred bankrotom, a može doći i do dezintegracije zemlje zbog političke situacije

Oni upozoravaju da je ovo veoma važno upozorenje koje bi naši političari trebali krajnje ozbiljno shvatiti.

Ekonomski ekspert Zlatko Hurtić pojašnjava da je agencija "Moody's" promijenila ocjenu rizika iz "stabilnog stanja" u krajnje negativno, tj. neizvjesno sa stajališta daljnjeg političkog i ekonomskog razvoja zemlje.

Agencija je, također, iznijela dramatično upozorenje da postoji opasnost ozbiljnog zastoja procesa EU integracija, pa čak "da može doći i do dezintegracije zemlje."

- Kao najvažniji razlog navodi se politička kriza kako u FBiH tako i na državnoj razini. Izvještaj je krajnje negativan i dodatno će otežati izlazak BiH iz krize - kazao je Dnevnom avazu Hurtić te dodao da je na ovaj način poslat loš signal stranim investitorima.

Ističe da je moguće očekivati da bankarski sektor nastavi s rastom kamatnih stopa, da možemo očekivati da će se ekonomska situacija i dalje zaoštriti te da će se trend gubitka radnih mjesta nastaviti.

Ekonomist Dujko Hasić kaže da se ovakvo nešto moglo i očekivati, s obzirom na to da se BiH nalazi u dubokoj recesiji, ali i u političkoj krizi. Ističe da su to dva glavna uzroka snižavanja izgleda te da ima malo nade da će se stanje popraviti.


Prema njegovim riječima, ovo je "ocjena onoga što se ne radi u BiH" te je "sada trenutak suočavanja s istinom". Sugovornik sarajevskog lista upozorava da se vlasti u BiH ne bave strukturnim reformama, stvaranjem poslovnog ambijenta itd., a pogotovo ne rade na zakonodavnoj regulativi za pridruživanje Europskoj uniji.

- Ovo što se sada nama događa, događalo se i drugim europskim zemljama koje su doživjele krah: Grčkoj, Portugalu i Irskoj. One su imale iste najave - upozorava Hasić te dodaje da to znači da nas čeka "zaista težak trenutak".

Hasić ističe da će snižavanje izgleda, između ostalog, dodatno smanjiti povjerenje investitora za ulaganje u BiH, pristup financijskim sredstvima bit će još teži, a može se očekivati da će banke iskoristiti ovaj moment i povećati kamatne stope.


Profesor Vjekoslav Domljan kaže da je snižavanje izgleda "blaga opomena" te da se mora što prije formirati vlast na državnoj razini te što prije poduzeti duboke strukturne reforme. Istakao je da "banke plivaju u novcu" i "da su prejake i prevelike u odnosu na veličinu realnog sektora" u BiH.

dnevnik.ba