BiH ponudila iznenađujući prijedlog prolaza kroz Neum

... koju je organiziralo Hrvatsko društvo za ceste. Na tribini je sudjelovao i pomoćnik ministra infrastrukture i komunikacija BiH Izet Bajrambašić, koji je predložio rješenje prolaza kroz Neum.

Bajrambašić je prikazao prisutnima rješenje kroz Neum, koje je izradilo njegovo ministarstvo, a za koje kaže kako će sufinancirati Europska unija. Riječ je o trasi stare autoceste preko Neumskog područja, 7 do 8 kilometara od magistrale. Taj bi pravac ujedno bio zaobilaznica Neuma jednim dijelom, a drugim dijelom bio bi to potpuno zatvoreni koridor, kojim bi ljudi i robe putovali bez zaustavljanja, piše dubrovniknet.hr.

- Od Bijače do Dola ima 30 km autoceste, koju će BiH , ukoliko dobije sredstva iz europskih fondova, izgraditi, garantiram vam izgraditi vrlo brzo - izjavio je Bajrambašić.

Zamjenica župana Marija Vučković na to je reagirala govoreći kako je županija istaknula svoje prioritete što je Pelješki most te da je razmatranje svih drugih ideja samo gubljenje vremena.

Ivica Banović, inženjer prometa kazao je kako je od svih ponuđenih rješenja, trajekta Trpanj - Ploče, Pelješkog mosta, verzija koju je ponudio Bajrambašić jedina svijetla, raealno moguća i brza opcija.

Puno smo pričali, a malo napravili

„Puno smo pričali, nismo napravili ništa osim dubrovačkog mosta. Ja kao inženjer zastupam rješenje da se Dubrovnik mora povezati sa Hrvatskom preko vlastitog teritorija. Držim da je najlogičnija odluka da u svoju kuću ulazim kroz svoje a ne susjedovo dvorište. Ako je naša kuća Hrvatska u nju trebamo ulazit kroz naš teritorij. Povratak na ideju Pelješkog mosta, prema planu iz 2005. ( Komarna - Brijesta) po mom je mišljenju najbolje rješenje", kazao je u uvodnom govoru Dominik Brigović, bivši direktor Hrvatskih cesta u Dubrovniku.

Brigović je prisutnima objasnio kako je još 2005. pokrenuta procedura izgradnje Pelješkog mosta kao prioritetnog projekta, no 2006. od početne ideje taj most ponovno se projektira kao jedan od najvećih mostova ovješenog tipa u svijetu. „ Svi pripremni radovi su zaboravljeni i 2006. raspisan je novi natječaj za taj veliki i skupi projekt", kazao je Brigović.
Sloboda kretanja je temeljno pravo građana EU

Zvonimir Naggy govorio je o Schengenskim granicama i kako će one utjecati na dubrovačku regiju.

- Mi imamo ambiciozan plan da uđemo scengenski režim u dvije godine nakon ulaska u Uniju. Do polovice 2015. Uz pomoć iz europskih fondova od 130 milijuna kuna trebali bismo izgraditi i opremiti sedam velikih tvz. BIP graničnih prijelaza. U Neumu neće biti takvi prijelazi, ali dva granična prijelaza ipak ostaju. Ispada da će Hrvatska imati dvije vrste građana: jedne koji će bez osobnih dokumenata putovati po cijeloj Europ i one koji će za doć u hrvatsku trebati dva puta prelaziti granicu - kazao je Zvonimir Nagy.

Tri su načina da se to izbjegne. Jedan trajektom Ploče - Trpanj te popravkom pelješke ceste, drugi izgradnjom mosta i pristupnih cesta i treći koridorom preko Neuma.

Trajno rješenje Pelješki most, ali to je rješenje koje ne može biti gotovo dovoljno brzo, objasnio je Nagy.

- Sloboda kretanja je jedno od temeljnih prava građana Europske Unije, stoga ostvarenje tog prava za sve Europljane, a pogotovo stanovnike dubrovačke regije mora biti prioritet državne vlasti - zaključio je Nagy.

Pomoćnik ministra infrastrukture i komunikacija BiH, svojim je izlaganjem iznenadio prisutne te je njegov prijedlog naišao na opće odobravanje svih sudionika okruglog stola.