BIH: Otežano odvijanje prometa zbog vode ili oštećenja na cestama

Promet je iz istog razloga obustavljen i na regionalnim putevima: Gabela Polje-Čapljina, Hutovo-Ravno, Ravno-Ljubinje i Tomislavgrad-Lipa. Poplavljen je i podvožnjak u Liješnici (na ulazu u Maglaj, sa magistralnog puta M-17), kao i u Blatuši na ulazu u Zenicu.

Zbog vode ili oštećenja na cesti, otežano je odvijanje prometa na putnim pravcima: Livno-Bosansko Grahovo-Strmica i Bihać-Srbljani (u mjestu Kostela), a zbog većeg odrona na putnom pravcu Foča-Gacko (u mjestu Sastavci).

Na ostalim putnim pravcima u BIH promet se odvija po mokrom i klizavom kolniku, dok je vidljivost zbog magle smanjena u centralnim i zapadnim krajevima ponegdje i na 50 metara. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke upozoravamo na učestale odrone kamenja na kolnik. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obvezno drže odstojanje između vozila.

Zbog vode na cesti, obustavljen je promet na graničnim prijelazima Pavlovića Most, Doljani i Gabela Polje. Na ostalim graničnim prijelazima nisu zabilježena zadržavanja.

Podsjećamo, posjedovanje zimske opreme zakonski je obvezno.

Županija SARAJEVO:
-Zbog neophodnih radova u ulici Zagrebačka danas (03.12) od 18 sati do 06. 12. jedna prometna traka zatvorena je.

-Zbog radova na sanaciji pločnika, promet se u ulici Višnjik (od raskrižja sa ulicom Bolnička do raskrižja sa ulicom Zaima Šarca) odvija jednom trakom.

-Zbog sanacijskih radova u vremenu od 08 do 16 sati promet se u ulici Nahorevska (kod objekta „Ernest Grin") odvija jednom trakom.-U ulici Mula Mustafe Bašeskije (kod broja 38), zbog neophodnih radova na izgradnji objekta, promet se povremeno obustavlja u jednoj traci.

-Zbog radova na polaganju kablovske komunikacije na raskrsnici ulica „G transverzala" i Dobrinjska gimnazija, promet se povremeno obustavlja u jednoj traci.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4
-Tuzla-Gračanica-u Lukavcu u tijeku sanacija mosta preko rijeke Jale, promet se odvija privremenom obilaznicom.
M-16
-Banja Luka-Bosanska Gradiška, na području Klašnica zbog radova u funkciji jedna traka.
M-16.4
Novi Travnik-Bugojno (preko Rostova)-zbog sanacije klizišta jedna traka u funkciji.Također, zabrana za vozila sa prikolicom ili poluprikolicom.
M-17
-Bilješevo- Kakanj-U tijeku je izgradnja autoceste, u zoni izvođenja radova brzina ograničena na 40-60 km/h.
M-18
-Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
-Bijeljina-Banj Brdo-u toku radovi na sanaciji kolovoza, jedna traka u funkciji.
M-19
-Drinjača-Zvornik- Zbog radova u tunelima „Zvornik" 1 i 2 saobraćaj se tokom dana odvija usporeno, uz povremene kraće obustave.
M-20
- Gacko-Foča- Na prevoju Čemerno zabrana je kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

REGIONALNI PUTEVI:

R-435
-Nevesinje - Berkovići (u mjestu Zovi Do) zbog poplave promet obustavljen.

Zabrane/Ograničenja
Petak, 03.12.2010.
Na GP Brčko-Gunja dozvoljen je dvosmjerni promet vozilima mase do 9 tona (na mostu preko rijeke Save), a kontrolirani jednosmijerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak izmedju vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila, mostom Brčko-Gunja ograničena je na 40 km/h.

ZABRANE:

M-16.4 Novi Travnik-Bugojno - zabrana za teretna vozila sa prikolicom ili poluprikolicom.
M-18 Brod na Drini-Šćepan Polje - zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
M-20 Gacko-Tjentište (preko prijevoja Čemerno), zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, saopćeno je iz BiHAMK-a.

(Fena)