BiH odbija preporuke EU o bescarinskom režimu s Hrvatskom

...režima prema Hrvatskoj nakon ulaska u EU koji bi se proširio i na druge zemlje unije, izvijestila je Federalna televizija (FTV).
Voditelj pregovaračkog tima BiH za pregovore s EU-om Dragiša Mekić rekao je nakon hitne sjednice Izaslanstva BiH za pregovore radi zaključivanja Protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Europske unije i BiH da se stajalište vlasti nije promijenilo te da bi zadržavanje bescarinskog režima prema Hrvatskoj i proširenje i na druge zemlje članice EU naštetilo domaćoj proizvodnji.

"Praksa koju je ranije koristila EU je neprihvatljiva za BiH. Ako je Hrvatska uvozila neku robu u količini od 100 tona, oni za tih 100 tona traže bescarinsku kvotu za sve zemlje EU i govore to je vaše činjenično stanje. Međutim, nije to baš tako, stanje će biti pogoršano, jer će roba biti još konkurentnija zbog povećanih subvencija", istaknuo je Mekić.

Po njegovim riječima uvođenja bescarinskog režima dovela bi do toga da bi brojne kompanije iz Hrvatske odustale od očekivanog preseljenja proizvodnje u BiH.

Zamjenik šefa Izaslanstva EU u BiH Renzo Daviddi pozvao je vlasti da prihvate te preporuke ističući da bi se time otvorile mogućnosti za povećanje izvoznih kvota na određene proizvode iz te zemlje.

Zamjenik voditelja Izaslanstva EU u BiH kritizirao je vlasti BiH jer šest godina kasne s otvaranjem razgovora o posljedicama ulaska Hrvatske u Unije te je pozvao vlasti na dijalog s Europskom komisijom oko povećanja kvota za BiH za izvoz šećera, ribe i vina ukoliko se nastavi režim bescarinskog uvoza za Hrvatsku koji bi se proširio na sve zemlje članice EU.

"To je tema na kojoj su EU, a posebno Europska komisija inzistirali od samog početka pregovora o ulasku Hrvatske u EU i to su pitanja koja su na dnevnom redu u posljednjih šest godina tako da smatram malo čudnim da se ta pitanja sada stavljaju na dnevni red za raspravu", rekao je Daviddi u petak.

Dodao je da izbjegavanjem razgovora o ovoj temi BiH sama sebe sankcionira na približavanju Europskoj uniji.

Glavni direktor Glavne uprave za proširenje Europske komisije Stefano Sannino uputio je ranije pismo predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi u kojemu se traži da se u pregovorima o dodatnome protokolu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s BiH povodom pristupanja Hrvatske u EU nastavi režim bescarinskog uvoza iz Hrvatske koja bi se proširila na cijelu EU.