BiH od danas na stranici Meteoalarma

BiH od danas na stranici Meteoalarma
Uz pomoć Meteoalarma moguće je vidjeti gdje u Europi vrijeme može postati opasno i brojne druge informacije u vezi s vremenom, piše Anadolija.

Javnost u BiH će putem Meteoalarma pravovremeno biti obavještavana o potencijalno opasnim vremenskim pojavama koje su integrirane u sustav koji je lako dostupan, dosljedan i redovno ažuriran.

Federalni hidrometeorološki zavod Sarajevo i Republički hidrometeorološki zavod Banja Luka danas službeno počinju svoje aktivnosti u Meteoalarmu. U prethodnom razdoblju oba zavoda su završila sve tehničke pretpostavke potrebne za Meteoalarm.

službeni početak programa Meteoalarma u BiH je važan korak ovog projekta na smanjenju rizika od katastrofa koji će ujedno dati i dodatni doprinos postojećem sustavu za izdavanje informacija i upozorenja o vremenu u Bosni i Hercegovini, a ujedno i doprinijeti boljem pregledu opasnih vremenskih pojava u cijeloj Europi.

Ured Ujedinjenih naroda za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO) su implementacijom Projekta "Izgradnja otpornosti na katastrofe u zapadnom Balkanu i u Turskoj" dodijelili BiH sredstva za učlanjenje u program Meteoalarma.

U projekt su, osim BiH, uključene Albanija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Turska. Članstvo BiH je započelo 1. siječnja 2013. godine.