BiH od 1. veljače 2012: Bankrot ili pravna anarhija

federacija, kolaps, BIH, bankrot
Naime, kako je za banjolučke Nezavisne novine rekao jedan visokorangirani europski diplomat, pod uvjetom anonimnosti, predstavnici EU u BiH su proteklih nekoliko dana obavili seriju razgovora s ključnim političkim i institucionalnim čimbenicima u BiH i došli do zaključka da, ako do kraja godine ne bude dogovora o proračunu BiH, Uprava za neizravno oporezivanje (UIO) BiH od 1. siječnja neće raspoređivati sredstva s jedinstvenog računa niti jednoj instituciji BiH, jer za to, kako su naveli, ne postoji pravni osnov.

Rekao je da bi u siječnju moglo biti nešto novca od privremenog financiranja, ali da od 1. veljača novca više neće biti. Upozorio je da bi to, tehnički rečeno, bio bankrot, jer će država doći u situaciju da neće biti u stanju izvršavati svoje obaveze.

Kako je objasnio ovaj diplomat, UNO je imala zakonsku osnovu da u 2011. godini vrši isplate s jedinstvenog računa po osnovi privremenog financiranja, ali samo do kraja ove godine.

"Neki političari u entitetima misle da će UNO nastaviti financiranje i nakon 1. siječnja. Međutim, to se neće dogoditi jer bi to bilo protuzakonito. BiH se suočava s ogromnom krizom. Političari moraju hitno preuzeti odgovornost ili se suočiti s posljedicama", rekao je on.

Kako je dodao, ukoliko ne dođe do usvajanja proračuna, postoje tri moguća scenarija. Prvi je da UNO prekrši zakon i nastavi s financiranjem i tijekom 2012. godine.

"Nakon razgovora sa određenim političkim faktorima, sigurni smo da se ovo neće desiti, jer su svjesni da je to kršenje zakona", rekao je naš izvor.

Drugi scenarij je da država i niža tijela vlasti ostanu bez novca s jedinstvenog računa. U ovom slučaju RS će odmah u siječnju ostati bez 120 mil. maraka s jedinstvenog računa, a FBiH bez 230 milijuna.

Treći scenarij je, kako je rekao, intervencija visokog predstavnika koji bi korištenjem bonskih ovlasti nametnuo proračun za 2012. godinu. Upozorio je da je dio međunarodne zajednice zabrinut posljedicama, ako bi došlo do toga, zbog najava, kako je istaknuo, nekih političara u BiH koji su ranije jasno rekli da neće prihvatati bilo kakva nametanja visokog predstavnika.

"Mislimo da bi ovo izazvalo političku krizu i da bi neki političari mogli reći da ne žele na sebe preuzeti odgovornost", rekao je on i dodao da bi to značilo pravnu krizu.

Stvari dodatno komplicira činjenica da u veljači na naplatu dolaze rate dva vanjska duga.

"Ni ovaj novac, međutim, neće moći biti raspoređen, tako da će BiH ući u veliki međunarodni problem s nesagledivim posljedicama", naveo je europski diplomat.

Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO, potvrdio je da bez odluke o proračunu novac s jedinstvenog računa UNO neće biti raspoređivan od 1. siječnja 2012.

"S obzirom na to da do danas nije usvojen proračun za 2011. godinu, a ni za 2012. godinu, prema pozitivnoj zakonskoj regulativi, koja je u primjeni, institucije BiH će se suočiti s problemima financiranja u 2012. godini, kako tekućih, tako i kapitalnih izdataka", rekao je Kovačević.

Upozorio je da će bez novca ostati i entiteti s obzirom na to da neće biti poznat iznos koji se doznačava BiH, kako je regulirano članovima 9, 11, 12 i 13 Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda. Pojasnio je da UNO ne može dodijeliti novac entitetima i nižim razinama vlasti jer zakon propisuje da se novac prvo doznačava BiH, a s obzirom na to da neće biti moguće isplate državi, neće biti moguće novac doznačiti ni entitetima ni županijama.

Europski diplomat je rekao da bi političari hitno trebali donijeti odluke o proračunu za 2012. godinu, ili da usvoje proračun za tekuću godinu, a onda da se za idućuu primijeni odluka o privremenom financiranju.

Kao jedna od mogućnosti, kako je naveo, jest zadnji dokument o kojem su se svi politički čimbenici složili, a to je Pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu, prilikom sklapanja aranžmana s tom institucijom za proračun za 2010. godinu. Kako je naveo, 2010. je proračun iznosio 1,028 milijardi maraka, a od neizravnih poreza je bilo uplanirano 689 milijuna maraka. Rekao je da je Ministarstvo financija i trezora BiH iznijelo procjenu da im je s jedinstvenog računa UNO potrebno 874 milijuna maraka kako bi proračun ostao na razini od 1,028 milijardi maraka.

"Političari moraju s krajnjom hitnošću se dogovoriti odakle će naći potrebnih 185 milijuna maraka ili se dogovoriti o drukčijem iznosu proračuna. Bilo kako bilo, oni to moraju uraditi odmah", rekao je on.