BiH nije spremna za ulazak Hrvatske u EU

BiH nije spremna za ulazak Hrvatske u EU
...postane punopravnom članicom, rečeno je na Info danu Vanjskotrgovinske komore BiH "Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji - izazovi i prilike za gospodarstvo BiH".

Mnogobrojni problemi

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić istaknuo je osnovne probleme s kojima se BiH susreće u vezi s ulaskom Hrvatske u EU, a to su, po njegovim riječima, samo dva granična prijelaza preko kojih će se moći izvoziti bh. prehrambeni proizvodi (GP Gradiška i GP Bijača), prolazak kroz Neum, pristup Luci Ploče te nepripremljenost za preuzimanje standarda EU-a u oblasti kontrole kvalitete. Šef Odjela za politička i ekonomska pitanja Izaslanstva EU-a u BiH Jurgis Vilcinskas kazao je kako EU ne smatra da će mali broj graničnih prijelaza s inspekcijskim nadzorom predstavljati problem za bh. izvoznike, jer zbog neusvajanja potrebnih zakona usklađenih s EU standardima, bh. poljoprivrednici jedno vrijeme uopće neće moći izvoziti u Hrvatsku. - Institucije BiH znale su već prije pet ili šest godina da će Hrvatska postati članicom EU-a, ali nisu poduzele potrebne mjere. S obzirom da BiH neće imati poljoprivredne proizvode koji zadovoljavaju standarde EU-a, jedno vrijeme neće ni biti gužve na ova dva granična prijelaza - kazao je Vilcinskas dodavši kako Hrvatska ima obvezu otvoriti još jedan granični prijelaz nakon što bh. strana ispuni sve standarde EU-a.

Prilika za bh. gospodarstvo

Vilcinskas je kazao kako na ovaj problem treba gledati i s pozitivne strane, jer kada BiH provede sve potrebne mjere i ispuni uvjete za izvoz na hrvatsko tržište, bh. gospodarstvenicima otvorit će se, ne samo hrvatsko tržište, već tržište kompletnog EU-a s više od 500 milijuna potrošača. Hasić je uzvratio kako EU prilikom određivanja graničnih prijelaza nije vodio računa o interesima bh. gospodarstva. "Ukupan izvoz koji će ići preko ova dva granična prijelaza je neravnomjerno raspoređen i 95 posto izvoza ići će preko GP Gradiška. Možete misliti kako će to izgledati na ovom tehnički neopremljenom graničnom prijelazu koji će se koristiti, ne samo za bh. robu, već i za robe iz susjednih zemalja - kazao je Hasić.

Večernji list