BiH neće opstruirati izgradnju Pelješkog mosta

... nesmetan pristup međunarodnim vodama, potvrđeno je Feni iz Ministarstva prometa i veza BiH.

Iz tog ministarstva napominju kako će BiH i Republika Hrvatska zajednički, a ne kao suprotstavljenje strane, rješavati sva eventualna sporna pitanja poput izgradnje Pelješkog mosta te kako je nepotrebno ovoliko podizanje tenzija u javnosti oko izgradnje Pelješkog mosta.

BiH i Hrvatska su dvije partnerske zemlje, a u skladu s važećim UN konvencijama, BiH ima pravo na slobodan pristup međunarodnim vodama, rečeno je iz Ministarstva, uz napomenu kako vjeruju da će se dvije susjedne države i partneri uspjeti u svemu dogovoriti, prenosi SEEbiz.

Na pitanje što misle o zahtjevu neumskog načelnika o uvođenju posebnog traka između Hrvatske i BiH te izgradnji ceste prema unutrašnjosti, iz Ministarstva su nam priopćili kako Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nije upoznato s inicijativom načelnika općine Neum Živka Matuška o tom pitanju.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine formiralo je Savjetodavni tim o pitanju rješavanja protoka ljudi i roba da zajedno s predstavnicima Republike Hrvatske radi na Studiji izvodljivosti za više opcija povezivanja juga Republike Hrvatske među kojima je i prolazak kroz Neum, gdje će biti obuhvaćena i rješenja za poboljšanja prometne povezanosti Neuma s unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, napominju iz Ministarstva.

Što se tiče mogućnosti o uvođenju posebanoga traka za osobna vozila s neumskim registracijskim oznakama do 1. jula, iz Ministarstva su nam odgovorili kako je proces registracije vozila jedinstven za BiH.