BiH na privremenom financiranju još tri mjeseca

U Ministarstvu financija i trezora BiH potvrđeno da bi na dnevnom redu sjednice trebalo da se nađe i Nacrt budžeta institucija BiH za 2011. godinu.

Zamjenik ministra financija i trezora BiH Fuad Kasumović rekao je da, zbog neformiranja vlasti na nivou BiH, nije bilo drugog izbora nego da odluka o privremenom financiranju bude donesena za još tri mjeseca."Samo uz odluku o privremenom financiranju može biti nastavljena isplata plata novim i starim poslanicima", objasnio je Kasumović.

On je naveo da će za tromjesečni period biti izdvojena četvrtina prošlogodišnjeg budžeta kao što je bilo i u protekla tri mjeseca. Prema odluci Vijeća ministara BiH, u prva tri mjeseca ove godine institucijama BiH bilo je na raspolaganju 257 miliona KM, a za servisiranje spoljnog duga 85,4 miliona KM.

Ministarstvo financija i trezora BiH u siječnju je donijelo i odluku o operativnim mjerama u vezi sa privremenim financiranjem po kojoj putne troškove i nabavku materijala u institucijama BiH treba plaćati samo u izuzetnim slučajevima i uz njihovo odobrenje.

Srna