BiH na posljednjem mjestu prema kvaliteti usluge

rad nedjeljom, Martijanec, kupovina, uvoz, BIH, Milanka Drinić, proizvodi, domaći proizvodi, BiH poljoprivreda, prava radnika, Ombudsmen, inspekcija, rad na crno, kontrole
Na konferenciji je ukazano na važnost edukacije i informiranja kako trgovaca tako i potrošača, s naglaskom na postupak i primjere dobre prakse trgovaca, a u cilju učinkovitijeg ostvarivanja prava potrošača.

Global Market Solutions - agencija za mystery shopping/tajno kupovanje, istraživanje tržišta i marketing, provela je ove godine ispitivanje kvalitete usluge u suradnji s agencijama iz regije, a rezultati su pokazali da je BiH zauzela posljednje mjesto.
Što su najčešće kritike?

Najčešće kritike bile su loša kvaliteta usluga i neljubaznost, dok su se radnici žalili na loše uvjete rada, kašnjenje plaća i sl. Tajni kupci su tom prilikom posjetili različite objekte, kao što su autosaloni, banke, benzinske crpke, maloprodajni objekti, supermarketi, prodajna mjesta telekomunikacijskih kompanija, turističko-ugostiteljski objekti te uslužne djelatnosti.

Federalno ministarstvo trgovine je u partnerstvu s Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske prepoznalo da ta materija treba obradu i da kao takva traži iznalaženje metoda i alata kako bi se poboljšao rejting BiH koji je predstavljen u toj informaciji, kazao je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Prema njegovu mišljenju, svi građani su dio te priče i želja im je, kroz partnerstvo s resornim ministarstvom iz susjednog entiteta, napraviti apsolutni iskorak u smislu poboljšanja kvalitete usluga na tržištu BiH.

Predsjednik Udruge "Futura" iz Mostara Marin Bago smatra da je takvo istraživanje rezultat kako nekulture trgovaca tako i nepoznavanja Zakona o zaštiti potrošača. Trgovci, kaže Bago, nisu educirani ili ne žele edukaciju, ustvrdivši da za to ima puno razloga i okolnosti, kao što su niske plaće, nedovoljan broj radnika, kao i nekvalificirani radnici.

Izvršna direktorica Udruge potrošača "Don" iz Prijedora Murisa Marić istaknula je kako bi upravo tajni kupac mogao trgovce ponukati da obrate pozornost na prava potrošača.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković podsjetio je da je Republika Srpska 2016. godine radila na izmjeni Zakona o zaštiti potrošača, naglasivši pritom kako krovni zakon u BiH dvanaest godina, u smislu zaštite potrošača, nije doživio nikakvu izmjenu.
Prava kupaca i stanje

To će nam biti dodatni moto da novi krovni zakon na razini BiH bude što prije urađen, a suradnja mjerodavnih udruga u Republici Srpsko i Federaciji BiH stvorila bi preduvjete da iziđemo pred europske fondove kao krovni savez, zaključio je on.

Federalni tržišni i ugostiteljsko-turistički inspektor Zlatko Glavinić kao najveći problem u provedbi Zakona o zaštiti potrošača naglasio je neupućenost kupaca.

Kako je objasnio, kupac ima pravo na siguran proizvod, zatim pravo na popravak, reklamaciju, zamjenu, potpunu informaciju o proizvodu, pravo na povrat sredstava od trgovca pri kupnji internetom, telefonom itd.

(Fena)