BiH na crnoj listi EU-a zbog financiranja terorizma

žene, plaća, jamci, kredit, kina, gospodarstvo, Novac, prevara, Vlada ZHŽ, Novac, bankrot, proračun zhž, Zdenko Čosić, žiranti, Zakon, banka, kamate, uni kredit, prevara, zarada, lutrija, milijunaši, Livno, Tomislavgrad, devize, dug, štednja, MMF, dug, BIH, sramota, Hrvati, bogatstvo, bogataši, Tovarnik, Ravnateljstvo policije, na izlazu iz Hrvatske, zaplijena novca, granična kontrola, božićno čudo, selo, lutrija, frizer, mještani, euri, bogati, siromaštvo, posao, Novac, MMF, novac mmf, BIH, Grude, Novac, vraćanje, Grude, Novac, vraćanje, BIH, izbori, imovina, BIH, kamate, krediti, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa , Centralna banka BiH, BIH, kredit, jamac, vraćanje, gazda, najbolji šef, bonus zaposlenicima, tvrtka, dijaspora, BIH, Novac, prevara, internet, Novac, banke, mladenci, Tečaj eura , marke, BDP, Program javnih investicija, hrvatski turizam, hrvatsko gospodarstvo, MMF, novac mmf, korisnici kredita MMF-a, financije, Ustavni sud BiH, rastrošnost, financijska sreds
... terorizma, čime je ugroženo poslovanje bankama i klijentima, priopćeno je iz Udruženja banaka BiH.

Na sastanku ovlaštenih osoba u bankama za sprovođenje mjera sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma, koji je održan u organizaciji Udruženja banaka BiH, razgovarano je o posljedicama koje trpi bankarski sektor zbog višegodišnjeg odlaganja donošenja ovih mjera i aktivnosti na koje se BiH obvezala.

- Zbog neispunjavanja obveza iz Akcionog plana FATF-a, BiH je nedavnom uredbom objavljenom u Službenom listu EU okarakterisana kao zemlja sa strateškim nedostacima u dijelu sprečavanja pranja novca i financiranjua terorizma i koja predstavlja znatnu prijetnju financijskom sistemu Unije - navodi se u priopćenju.

Iz Udruženja banaka ističu da ovo praktično znači da je BiH stavljena na crnu listu EU, čime je ugroženo poslovanje bankama i klijentima, bez obzira na to da li je riječ o fizičkim ili pravnim osobaa.

U priopćenju se dodaje da su problemi u praksi su već vidljivi i da jedan broj ino-banaka svakodnevno odbija izvršenje transakcija koje su inicirane od banaka iz BiH. Osim toga, jedan broj ino-banaka pozivaju banke u BiH na otkaz poslovne suradnje ili samoinicijativno gase njihove račune.

- Ino-banke koje vrše platne transakcije od i prema BiH proces usporavaju, otežavaju i značajno poskupljuju s ciljem otkaza poslovne suradnje - dodaje se u priopćenju.

Iz Udruženja banaka BiH navode da se postojeće investicije u BiH iz EU stavljaju pod poseban režim, da je priliv kapitala iz EU usporen ili onemogućen, dok su financijske transakcije diplomatskih i privrednih predstavništava BiH u EU usporene ili onemogućene.

Sa sastanka je upućen poziv nadležnim institucijama da ovom problemu posvete dužnu pažnju i što hitnije pokrenu aktivnosti koje će zaustaviti dalje negativne procese za bankarski sektor, klijente i ukupne ekonomske tokove u BiH.

Sastanku su, osim predstavnika svih banaka u BiH, prisustvovali i predstavnici Centralne banke BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Agencije za istrage i zaštitu BiH, Ministarstva financija Republike Srpske i entitetske agencije za bankarstvo.