BiH među vodećima u svijetu po visini nameta

radnici
Ispred naše države samo je Srbija, a visoka opterećenost rada ima za posljedicu na bh. ekonomiju kroz visoku nezaposlenost, koja je veća od 40 posto, pa sve do visokog stupnja sive ekonomije.

Prema podacima portala Plata.ba, na neto plaću zaposlenika u iznosu od 1.000 KM bruto plaća iznosi 1.562 KM.

Nameti države

- Od bruto plaće državi se odvajaju ukupno 562 KM, dakle 484,22 KM za doprinose i 77,78 KM na porez na dohodak. Međutim, dugovi državi ne staju ovdje, i poslodavac je dužan za svog zaposlenika na ovaj iznos plaće platiti dodatno 174,01 KM, točnije na doprinose na plaću od ukupno 164,01 KM i dodatne doprinose od 10 KM. Dakle, da bi zaposlenik dobio neto plaću od 1.000 KM, ukupan trošak je 1.736,01 KM - ističu stručnjaci portala Plata.ba.

Stanje je još gore ako se uzme u obzir neka od pozicija iz top menadžmenta na kojima su plaće više, poput direktora prodaje, čija je maksimalna neto plaća, prema portalu Plata.ba, 3.300 KM. Onda poslodavac izdvoji na radnika koji će dobiti ovu plaću 5.851,60 KM.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH kazali su za Dnevni avaz da već duže vrijeme upozoravaju na ovaj problem.

- Odgovorno tvrdimo da su porezi na rad vrlo visoki u BiH. Zato i pokušavamo da s Vladom FBiH dogovorimo da snizimo ovo opterećenje, ali nam baš i ne ide najbolje. Tako i priča o jeftinoj radnoj snazi u BiH pada u vodu, jer treba gledati bruto, a ne neto plaću - naveli su poslodavci.

Jeftinije u EU

Dodaju da su opterećenja na plaću u mnogim državama EU manja nego kod nas.

- Pored ovog opterećenja od 70 posto, BiH ima i nesrazmjerno visoka neoporeziva davanja kao što su topli obrok, regres i drugo. Ranije ste radniku mogli isplatiti neoporezivo 400 KM mjesečno, što na plaću od 800 KM znači da ste smanjili porezno opterećenje sa 70 na 35 posto - pojasnili su poslodavci.

No, kako su istakli, trenutna reforma koju provodi Vlada FBiH ide u smjeru da se spusti opterećenje na plaću sa 70 na 50 posto, ali da se počnu oporezivati topli obrok, regres, prijevoz i ostalo.

Opterećenja na plaću u drugim državama

- 34 posto - Njemačka
- 34 posto - Francuska
- 34 posto - Turska
- 32 posto - Velika Britanija