BiH krajem iduće godine preuzima odgovornost za pružanje usluga u zračnoj plovidbi

bhansa

On je pozvao Predsjedništvo BiH da sukladno svojim ovlastima i propisanim procedurama što prije odobri nacrt za pregovore kako bi pregovori i formalno mogli biti pokrenuti.

''Kako smo informirani iz resornog državnog ministarstva, Vijeće ministara utvrdilo je nacrt pregovora, te je isti upućen Predsjedništvu BiH. BHANSA je sa svim zainteresiranim stranama u procesu preuzimanja odgovornosti pružanja usluga, usuglasila plan tranzicije za realizaciju Faze II projekta upravljanja zračnim prometom BiH i dalja dinamika aktivnosti ovisi od toga kad će Predsjedništvo BiH odobriti nacrt za pregovore'', ističe Primorac.

BiH je od 2014. godine u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iznad svog teritorija. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok je za uslugu i kontrolu zračnog bosanskohercegovačkog prostora iznad ove nadmorske visine, nastavila plaćati susjednim državama.

Uz ostale aktivnosti koje uključuju tehničko i kadrovsko jačanje, temeljni preduvjet za uspješno okončanje ovog procesa je zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama. Za ulazak u te pregovore potrebna je suglasnost državnog predsjedništva.