BiH koju treba ustrojiti kao zajednicu triju regija

Tri regije

To je jedan od rijetkih političara, ali koji je član utjecajne grupacije Europske pučke stranke (EPP), koji je javno progovorio da BiH treba ustrojiti kroz tri multietničke regije.

- Petnaest godina nakon Daytona BiH nije otišla predaleko unatoč nekom ograničenom napretku. Ako vam kažu - Dayton je u načelu u redu, treba ga samo primijeniti te da trebaju bolje političare, onda to ne odražava stvarno stanje stvari. BiH nije funkcionalna. Bosna i Hercegovina se mora pretvoriti u pravu federaciju triju ravnopravnih naroda. Umjesto više kantona, učinkovitije bi bilo imati nacionalno mješovite regije, rekao je Posselt govoreći u raspravi o uređenju BiH. Pri tome je ovaj član Odbora Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu dodao da treba ojačati središnje institucije države, ali i položaj manjina koje bi trebale biti u jednakoj poziciji kao i drugi građani, i to prema presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Pri tome se ovaj njemački političar zauzeo za provedbu reformi od snaga unutar zemlje, dok bi taj proces trebale podržavati europske institucije. Zastupnik Posselt ocijenio je srpskoga lidera Milorada Dodika ključnim problemom Bosne i Hercegovine koji blokira svaki pokušaj otvaranja reformi, piše večernji list.

Nove snage

- Stoga, moramo učiniti sve da pripremimo mladu elitu u ovoj zemlji, dodao je. On smatra da je potrebno provesti i temeljite reforme u oblasti obrazovanja od vrtića do sveučilišta kako bi se dobio jedinstven obrazovni sustav. Predsjednica Odbora Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu ocijenila je da je europska perspektiva ključna za napredak u BiH i zemljama regije. “U posljednje četiri godine Bosna i Hercegovina taj cilj, međutim, nije približila, jer su politika i političari u zemlji dodatno podijeljeni, posebno između dva entiteta. Sadašnji Ustav zemlje, koji je međunarodna zajednica stvorila u Daytonu, nije dobra osnova za funkcioniranja ove države”, rekla je Pack. Pri tome je istaknula kako je potrebno ojačati ured EU-a te uvjetovati potporu napretkom u zemlji.

 

Piše: Zoran Krešić