BiH još nema Zakon o praznicima i dok se ne usvoji, čini se da će svatko slaviti što god želi

BiH još nema Zakon o praznicima i dok se ne usvoji, čini se da će svatko slaviti što god želi
Sporni datumi

Mole vlasnike i direktore trgovina i trgovačkih centara da ne rade u dane praznika i blagdana i tako omoguće svojim zaposlenima, kako su priopćili, dostojanstven ljudski odmor.

Pred građanima i radnicima nakon katoličkog Velikog petka i Uskrsa - 19. i 21. travnja, pravoslavnog Velikog petka i Uskrsa - 26. i 28. travnja, Međunarodnog praznika rada - 1. svibnja, su i Dan pobjede nad fašizmom - 9. svibnja te Ramazanski bajram u lipnju. Bosna i Hercegovina još uvijek nema zakon o praznicima i dok ne bude usvojen, svatko će slaviti što god želi, vjerojatno i ako bi došlo do usvajanja tog zakona.

Ipak, postoje praznici koji se slave u svim dijelovima obaju entiteta, poput Kineske nove godine, Nove godine i Prvog svibnja.

Osim 1. ožujka, koji je najsporniji datum za zajedničku proslavu, postoji još nekoliko spornih datuma. Samo u FBiH kao praznik slavi se i 25. studenoga, dan zasjedanja ZAVNOBiH-a tijekom Drugog svjetskog rata u Mrkonjić Gradu, dok se samo u RS-u nekoliko dana ranije, 21. studenoga, slavi dan potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u gradu Daytonu. Mnogo prijepora izaziva i 9. siječnja, Dan Republike Srpske, koji u Sarajevu smatraju neustavnim i nelegalnim, a tijekom kojeg se u Banjoj Luci organizira svečana parada i ističu zastave na institucijama i domovima. Situacija je još kompliciranija ako znamo da se u dijelovima Federacije BiH, gdje je hrvatski narod većinski, 1. ožujka i "slavi i ne slavi", ovisno o županiji.

Ipak, ima i nešto zajedničko

Iako je teško u to povjerovati, postoje dani kada se slavi, jede i pije diljem BiH. To su 31. prosinca - Nova godina, 9. svibnja - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, kao i svima omiljeni 1. svibnja, Međunarodni praznik rada.

Također, kao blagdani u Republici Srpskoj slave se: pravoslavni i katolički Božić, Kurban-bajram, katolički i pravoslavni Veliki petak, katolički i pravoslavni Uskrs te Ramazanski bajram. Blagdani se obilježavaju po dva dana, prvi i drugi dan blagdana, s tim da se pravoslavni i katolički Božić obilježavaju na Badnji dan i dan Božića. U Federaciji BiH vjernici imaju neradni dan za dva Bajrama te za pravoslavni i katolički Božić i Uskrs.

vecernji.ba