BiH još jednom pred ekonomskim slomom

Foto: VL
"Istina je slijedeća - za 11. i 12. mjesec bit će ogroman problem podijeliti plaće", rekao je zamjenik ministra financija i trezora BiH Fuad Kasumović, navodeći da su zbog neusvajanja proračuna gotovo svi projekti BiH zaustavljeni, ali da su, s druge strane, privremenim financiranjem osigurane plaće za bosanskohercegovačke zastupnike.

On je naglasio da osim zastoja na europskom putu, koji BiH garantira sigurne investicije, zbog neusvajanja proračuna na državnom nivou nije moguće implementirati ni oko 60 milijuna eura makroekonomske pomoći koja ide direktno proračunima, prenosi Slobodna Europa.

Ekonomski analitičar Vjekolav Domljan smatra posebno skandaloznom činjenicu da nitko ne govori o dubokim strukturalnim reformama koje su BiH neophodne ukoliko želi da preživi globalnu ekonomsku krizu.

"Neformiranje vlasti, nedonošenje proračuna zapravo znače da priliv sredstava koji je neophodan BiH za financiranje vanjskotrgovinskog deficita, uključujući tu i sredstva MMF-a, neće biti na raspolaganju, što u konačnici vodi vrlo teškoj ekonomskoj situaciji", tvrdi Domljan.

Zbog neusvajanja proračuna Savjet ministara BiH donio je dva puta odluku o privremenom financiranju koja je na snazi do kraja rujna. Predsjedništvo BiH je u travnju, bez podrške Nebojše Radmanovića, donijelo proračun institucija koji je bio uvećan za oko 11, 9 milijuna eura u odnosu na nacrt koji im je uputio Savjet ministara.

Protiv novih stavki financiranja Fonda za povratak i vojnih mirovina bili su kasnije i zastupnici iz RS, koji su proračun odbacili zbog većih rashoda, upozorivši i da su vojne mirovine stvar entiteta.

Iako je u međuvremenu Ministarstvo financija usvojilo kompromisni prijedlog kojim su sredstva pronađena unutarnjim preraspodjelama, proračun se ni jučer nije našao na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH.