BiH jedina zemlja bez plana integracija u EU

plan
Već u ponedjeljak na sjednici Zajedničkog povjerenstva za europske integracije parlamenta BiH razgovarati će se o temi "Izrada programa integriranja BiH - dosadašnji napredak i naredni koraci", a kako ističu neki od članova povjerenstva, bez tog plana put u EU je nemoguć, pišu Nezavisne novine.

Primjera radi, zemlje regije, čija iskustva će biti dragocjena, svoj plan integriranja pravile su na oko 600 stranica i stalno ga dopunjavale, prepravljale i prilagođavale pregovorima o članstvu. Ovaj plan, bez kojeg bi Mehanizam koordinacije bio ništavan, po svemu sudeći, izazvat će nove političke sukobe u BiH, jer dok s jedne strane ističu da je on neophodan i da bez njega nema integriranja, s druge strane tvrde da će on, i ako bude usvojen, biti mrtvo slovo na papiru, jer je BiH "daleko od bilo kakvog integriranja u EU".

Halid Genjac, član Zajedničkog povjerenstva za europske integracije parlamenta BiH, kaže da je takav plan potreban svakoj državi i da se njime prezentira stanje u svakoj državi.

"Prezentiraju se kapaciteti institucija, postojeće zakonodavstvo, utvrđuju potrebe u skladu s obvezujućom pravnom normom Europske komisije u smislu preuzimanja zakonodavstva i uspostavljanja institucionalnog okvira", rekao je Genjac, dodajući da je ranije bilo razgovora na temu izrade plana integriranja, ali da je u tome bilo političkih otpora.

S druge strane Milica Marković, također član Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamenta BiH, ali i član izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlmentarnoj skupštini Vijeća Europe, kaže da je BiH još daleko od programa integriranja.

"Ako i bude napravljen, on će biti samo na papiru, jer BiH nije ni izbliza u nekim integracijama i približavanjima zajednici iz mnogo razloga, odvano poznatih našoj javnosti", rekla je Markovićeva.

Uvidom u pojedine planove integriranja iz zemalja regije može se zaključiti da se u njima nalazi pregled gotovo svih aktivnosti koje se poduzimaju u procesu europskih inegracija s jasno preciziranim rokovima, nositeljima aktivnosti, a u nekima od njih može se naći i procjena neophodnih troškova.

Prevođenja dokumenata, obuke, kadrovi, usvajanje neophodnih zakona, pravilnika itd. samo su dio onoga što se nalazi u programima integriranja. U slučaju BiH, kako kaže Genjac, potreba za takvim jednim dokumentom je posebno izražena, a na njemu će raditi stručnjaci sa svih razina vlasti i svih profesija. Ono što je zanimljivo jeste da program integriranja nije moguć bez Mehanizma koordinacije, ali Mehanizam koordinacije nikada neće zaživjeti bez programa integriranja, tako da ćemo, po svemu sudeći, ali i po ocjeni mnogih sugovornika, na izradi programa integriranja imati situaciju sličnu Mehanizmu koordinacije.

U regiji, Nacionalni program Hrvatske za pridruživanje Europskoj uniji vlada ove zemlje usvojila je još 2003. godine, Nacionalni program za integraciju Republike Srbije u EU usvojen je u listopadu 2008. godine, dok je Crna Gora svoj Nacionalni program za integraciju usvojila u srpnju, također 2008. godine. Na sjednici Zajedničkog povjerenstva za europske integracije u ponedjeljak sudjelovanje će, pored Direkcije za europske integracije BiH, uzeti i pojedinci iz Srbije koji će govoriti o svojim iskustvima u izradi programa integriranja.