BiH je država s najviše registriranih kladionica u Europi

kladionica, kladioničar, kladionica, dobitak, kladionica, kladionice, dojave, kladionice, matematika, kladioničar, kladionica, dobitak, kockanje, kockarnice, ovisnost o klađenju, BIH, kladionica, kladioničar, kladionice, kladionica, kladioničar, kladionice, Tuzla, kladionice, pismo, djelatnice, mostarski ters , kladioničar
Porezna uprava Federacije nedavno je uputila inicijativu za donošenje interventnog zakona za plaćanje duga, pojedini federalni zastupnici i uvođenje kladionica u PDV sustav, javlja N1.

Kladionice koje posluju na području Federacije u prošloj godini imale su prihod od nevjerojatnih 597 milijuna i 950 tisuća KM, istovremeno u proračun su uplatile nešto manje od 30 milijuna maraka poreza. Dugovanje kladionica u Federaciji BiH na osnovu poreza iznose oko 49 miliona KM. Ova sredstva gotovo je nemoguće prinudno naplatiti jer, u skladu s odlukom federalnog Ustavnog suda, nije moguće zaplijeniti imovinu vlasnika već samo pravnog subjekta. A same kladionice najčešće nemaju imovinu.

"Porezna uprava Federacije BiH uputila je Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu financija inicijativu za donošenje interventnog zakona za plaćanje duga. Dug koji je evidentiran u postupku prinudne naplate na dan 31. prosinca 2015. godine iznosi 2.425.369.341,35 KM i predstavlja veliki teret Poreznoj upravi Federacije BiH i isti se ne može riješiti bez sudjelovanja Vlade FBiH i donošenja novih zakonskih rješenja", priopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Kladionice nisu u sustavu PDV-a, a pri tome se vješto izbjegava i plaćanje poreza na dobit zbog čega tako niske cifre.

Porez na dobit ne uplaćuju ni igrači, koji izbjegavaju i plaćanje poreza na dobitke veće od 100 KM, što je trenutna zakonska granica. Ako dobitak na listiću prelazi iznos od 100 KM, „kuca" se više istih tiketa s iznosima manjim od oporezive granice.

Federalni zastupnik SDA Amir Zukić nedavno je pokrenuo inicijativu da se kladionice u Bosni i Hercegovini uvedu u PDV sustav. Za to je neopohodno napraviti izmjene Zakona o igrama na sreću.

BiH je država s najviše registriranih kladionica u Europi. U Federaciji BiH postoji 13 gospodarskih društava, odnono 2.443 uplatna mjesta. U RS je registrirano 15 pravnih osoba i 756 uplatnih terminala no sustav naplate je uređeniji.

Osim financijskog efekta ovo je i društveni problem. Samo je u Mostaru registrirano 1.000 patoloških kockara.

Federalna vlada trebala bi u četvrtak raspravljati o izvješću o poslovanju kladionica koje je napokon dostavljeno iz Federalnog ministarstva financija. Iz Porezne uprave do kraja tjedna najavili su i izvanrednu konferenciju za medije.